Home

 (photo: Epa)
Izvor slike: Epa
CARLA DEL PONTE

'Dovoljno je dokaza da se Assada osudi za ratne zločine'

'Zato je situacija toliko frustrirajuća. Pripremni posao je odrađen. Unatoč tome, nema tužitelja i suda', izjavila je članica povjerenstva

UN-ovo istražno povjerenstvo o Siriji prikupilo je dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bashara al-Assada osudi za ratne zločine, rekla je u nedjelju članica povjerenstva Carla del Ponte.

Del Ponte (70), koja je kazneno gonila odgovorne za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, najavila je prošli tjedan da se povlači s te dužnosti jer Vijeće sigurnosti UN-a nije spremno utemeljiti poseban sud za ratne zločine počinjenje u Siriji. Nije kazala kada će odstupiti s dužnosti.

Odgovarajući u intervjuu za švicarski list SonntagsZeitung na pitanje ima li dovoljno dokaza da se Assada osudi za ratne zločine izjavila je.

"Da, uvjerena sam da ima. Zato je situacija toliko frustrirajuća. Pripremni posao je odrađen. Unatoč tome, nema tužitelja i suda", rekla je.

Sirijska vlada odbacuje izvješća povjerenstva o raširenim ratnim zločinima provladinih snaga i sirijskih snaga sigurnosti.

Del Ponte, bivša švicarska državna tužiteljica, pridružila se tročlanom povjerenstvu u rujnu 2012., prikupljajući podatke o napadima bojnim otrovima, genocidu nad iračkim jezidima, opsadama i bombardiranju humanitarnih konvoja. 

Povjerenstvo je osnovano u kolovozu 2011. i upozorava na kršenja ljudskih prava u Siriji, ali njegovi apeli da se poštuje međunarodno pravo uglavnom ne nailaze na plodno tlo.

Iako UN osniva novo tijelo koje će pripremiti krivične postupke, nema naznaka da će se osnovati i pravi sud za ratne zločine. Niti Vijeće sigurnosti UN-a ima namjeru situaciju proslijediti Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu.

"Šest godina povjerenstvo je provodilo istrage. Sada bi tužitelj trebao nastaviti naš posao i privesti ratne zločince pred poseban sud. Ali Rusija to blokira vetom u Vijeću sigurnosti UN-a", rekla je Del Ponte.

Na pitanje koje je strane u sukobu povjerenstvo najviše istraživalo, istaknula je.

"Svi su počinili ratne zločine. Prema tome istraživala sam ih sve", zaključila je.

 

1503481764 - 23.08.2017 11:49:24