Home

međunarodna inicijativa

U Širokom Brijegu izložba o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca

Riječ je o izložbi koja oživljuje tragične događaje iz Drugoga svjetskog rata u kojima je ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja organizacija 'International council of museums' organizirala je manifestaciju koja povezuje sve muzeje svijeta ponudivši intrigantnu temu 'Muzeji i sporne povijesti: govoriti neizrecivo o muzejima'.

Franjevačka galerija na Širokom Brijegu kao pandan predloženoj općoj temi odlučila je organizirati izložbu pod nazivom '66' koja oživljuje tragične događaje iz Drugoga svjetskog rata u kojima je ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca. Izložba će se održati 18. svibnja u vremenu 18 do ponoći. Sadržavat će ostatke crkvenog posuđa nakon što su jugokomunisti opustošili samostan i crkvu, predmete koji su pronađeni uz ubijene fratre te likovne vizualizacije akademskih umjetnika na ovu temu. 

Imajući u vidu cjelokupnu današnju situaciju u kojoj se nalazi Herceg Bosna, BiH, a i njezina povijest, očito je da je vlastitom zbiljnom identitetu potrebna neopterećena i istinita slika prošlosti k njegovom ozdravljenju.

Spomenuta izložba komunicira s prošlošću kako bi se sadašnji trenutak bivstvovanja osvijestio i oslobodio od emocionalnih trauma. Franjevačka galerija ovom izložbom pokušava osigurati stručnu platformu za komunikaciju o neizrecivom u cilju otkrivanja zbiljskog identiteta iz vlastitog nasljeđa.

1505990325 - 21.09.2017 12:38:45