Home

 (photo: Screenshot)
Izvor slike: Screenshot
učenje materinjeg jezika

POVIJESNI DAN Srbi uveli nastavu na hrvatskom i izvan Subotice

Prvi put od uvođenja cjelokupne nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini ona je organizirana i izvan Subotice, gdje je u pet osnovnih i dvije srednje škole pohađa oko 400 učenika

U šokačkom mjestu pokraj Sombora, Bačkom Monoštoru, u petak je u nazočnosti predstavnika školske vlasti i čelnika hrvatske zajednice otvoren hrvatski odjel koji će pohađati sedmero prvašića.

Time je prvi put od uvođenja cjelokupne nastave na hrvatskom jeziku u Vojvodini 2002., ona organizirana i izvan Subotice gdje je u pet osnovnih i dvije srednje škole pohađa oko 400 učenika.

"Ovo je veliki, povijesni dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji jer je proširena mreža obrazovnih ustanova na njihovu materinskom jeziku na sredinu izvan političkog, obrazovanog i kulturnog središta Hrvata u Vojvodini", poručio je dužnosnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić.

On je učenicima i njihovim roditeljima uručio komplet udžbenika i poklon bon u vrijednosti od oko 80 eura, koji su osigurani iz proračuna HNV-a i donacija iz Republike Hrvatske.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov je naveo kako ovaj događaj nadilazi područje obrazovanja hrvatske zajednice u Srbiji.

"Na ovaj način šalje se jasna poruka da je hrvatska zajednica u Srbiji živa zajednica, svjesna svojih prava i spremna za ulazak u procese njihova ostvarivanja", rekao je Žigmanov i dodao kako ovo može biti poticaj za Hrvate u drugim sredinama Vojvodine.

Nastava je počela i u Subotici gdje je u prve razrede krenulo 34 prvašića, a gotovo do posljednjega mjesta ispunjeni su prvi razredi hrvatskih odjela u Gimnaziji i srednjoj Politehničkoj školi u tome gradu.

Predstavnici hrvatske zajednice ističu da se bilježe pozitivni pomaci ali da su problemi u obrazovanju na hrvatskom jeziku u Srbiji i dalje brojni i ozbiljni, posebice s udžbenicima za srednje škole, otvaranjem novih obrazovnih profila i uspostavom katedre za hrvatski jezik.

1505989312 - 21.09.2017 12:21:52