Home

 (photo: fah)
Izvor slike: fah
drugi put u četiri dana

Plenković u utorak opet ide u BiH, evo koje će gradove posjetiti

Premijer je u subotu posjetio Žepče, Tuzlu i Orašje, a društvo će mu u utorak pratiti državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u MVEP-u Zdravka Bušić

Premijer Andrej Plenković u utorak stiže, drugi put u četiri dana, u dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini tijekom kojeg će posjetiti Livno, Široki Brijeg i Mostar gdje će s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti razgovarati o projektima koje sufinancira hrvatska vlada, priopćila je u ponedjeljak vladina služba za odnose s javnošću.

Premijera Plenkovića u Livnu će u utorak dočekati predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović te će s predstavnicima tamošnje lokalne i županijske vlasti razgovarati o razvojnim, infrastrukturnim, gospodarskim i kulturnim projektima koje sufinancira hrvatska vlada.

Vlada je na posljednjoj sjednici predvidjela 23,5 milijuna kuna za više programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2017.

Plenković će u Livnu posjetiti srednju strukovnu školu Silvija Strahimira Kranjčevića te obići izvedene radove koje je sufinancirala Hrvatska, a sastat će se i s načelnikom općine Lukom Čelanom.

U popodnevnim satima u Širokom Brijegu će posjetiti Franjevački samostan i obići Franjevačku galeriju, koja posjeduje preko 1500 umjetnina, od slika starih majstora, preko klasika i majstora hrvatske moderne do suvremenih slika i skulptura, nakon čega će razgovarati s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem.

Premijer Plenković će potom u Mostaru nazočiti otvorenju pučke kuhinje fra Didaka Buntića, u povodu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece iz Hercegovine od gladi i smrti, koja se gradi u sklopu centra Dompes, u kojemu će biti smješteno 150 siromašnih studenata. Hrvatska je vlada je za ovaj projekt do sada izdvojila milijun kuna. Nakon ceremonije Plenković će sudjelovati na svečanoj akademiji povodom velikog pothvata fra Didaka koji je iz Hercegovine od 1917. do 1919. na sjever Hrvatske prebacio oko 17 tisuća mališana spasivši ih od sigurne gladi i smrti u okviru humanitarne akcije koja je uz hercegovačku obuhvatila i djecu iz Istre, s Kvarnera, iz Dalmacije i Slovenskog primorja.

U srijedu će Plenković u Mostaru posjetiti Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata u BiH, koji je utemeljen u kolovozu 2013. kao znanstvena ustanova, specijalizirani arhiv, sa zadaćom prikupljanja, sređivanja, čuvanja te stručnog i znanstvenog istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini.

Boravak u BiH Plenković će završiti posjetom Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru gdje će razgovarati s vodećim ljudima ove zdravstvene ustanove.

U pratnji premijera Plenkovića bit će državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Premijer Plenković i u subotu je boravio u Bosni i Hercegovini i posjetio Žepče, Tuzlu i Orašje i razgovarao o razvojnim projektima koje sufinancira hrvatska vlada.

1505989483 - 21.09.2017 12:24:43