Home

 (photo: phone-travel.com)
Izvor slike: phone-travel.com
svetište bunarić

Održano najveće godišnje vjersko okupljanje bačkih Hrvata

Tradicijsko vjersko i pučko slavlje pokraj izvorišta, kako se vjeruje ljekovite vode, ove godine je predvodio vojni ordinarij RH Jure Bogdan

Proslava svetkovine Marije Majke Božje na svetištu „Bunarić“ pokraj Subotice, kojom se obilježava i kraj ovogodišnjih žetvenih svečanosti bačkih Hrvata, u nedjelju je okupila više tisuća pripadnika ove zajednice.

Tradicijsko vjersko i pučko slavlje pokraj izvorišta, kako se vjeruje ljekovite vode, ove godine je predvodio vojni ordinarij RH Jure Bogdan.

„Svetište Bunarić poznato je sastajalište hrvatskoga katoličkog naroda u ovim krajevima. Naša katolička crkva pridonosila je i pridonosit će očuvanju njihova nacionalnoga identiteta, i u tome treba ustrajati, i ići naprijed u suživotu s drugim narodima. Ovdje je vidim katolička vjera još živa jer se moli“, izjavio u povodu posjeta svetištu biskup Bogdan. 

U propovijedi koju je posvetio obitelji, rekao je da se „tim imenom ne mogu nazivati bilo koji oblici suživota, odraslih ili maloljetnih osoba“, već da je to „zajednica osoba, bračnih drugova - muža i žene, roditelja i djece“.

„Ona je dakle utemeljena na braku, jednoga muškarca i jedne žene. Sasvim je normalno da ovakva definicija braka uđe i u ustave država“, naveo je među ostalim u propovijedi hrvatski vojni ordinarij. 

Ovaj skup, poznatiji kao „Bunarićko proštenje“ među najvećim je godišnjim okupljanjima katolika Hrvata u Srbiji, a održava se svake posljednje nedjelje u kolovozu.

Slavlju su prisustvovali čelnici hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini.

Obnovljeno marijansko svetište «Bunarić», koje svake godine koncem kolovoza hodočasti nekoliko tisuća katoličkih vjernika otvorio je i blagoslovio 2003. nadbiskup Josip Bozanić.

Skup na Bunariću posljednja je manifestacija žetvenih svečanosti bačkih Hrvata, poznatije kao „Dužijanca“.

1505828380 - 19.09.2017 15:39:40