Home

 (photo: Cro2000 radio - Croatian Youth Community Radio)
Izvor slike: Cro2000 radio - Croatian Youth Community Radio
VIDEO

OBRAĆANJE PREDSJEDNICE ISELJENIŠTVU Franjo vas je volio!

Grabar-Kitarović istaknula je kako je iseljeništvo najviše što Hrvatska ima u svijetu te istaknula kako njezin dolazak u Australiju pokazuje koliko je Hrvatska napredovala

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započela je u nedjelju službeni put u Australiju posjetom Hrvatskom katoličkom centru sv. Nikola Tavelić u Sydneyu, gdje su je dočekali ogromnim pljeskom i glasnim ovacijama. 

"Drage Hrvatice i Hrvati, dragi hrvatski državljani, dragi australski prijatelji, hvala vam od srca na ovako srdačnom i toplom dočeku ovdje na prvoj postaji mojega službenog puta, odnosno državnog posjeta Australiji i Novom Zelandu, u kojem je naglasak upravo na vama, hrvatskim iseljenicima, na tome kako živi hrvatska iseljenička zajednica, i kako bismo povezali još više Hrvatsku, Hrvatsku koja živi u domovini Hrvatskoj, Hrvati u BiH, jer i BiH je domovina hrvatskog naroda, i sve vas ovdje diljem svijeta", obratila se okupljenima Predsjednica.

Osvrnula se na ploču koja je otkrivena u njezinu čast.

"Nisam nekako navikla otkrivati ploče u svoju čast, ali vjerujem da je ovo ipak povijesni posjet, jer ovo je prvi državni posjet jednog hrvatskog predsjednika, predsjednice Australiji. No svi se sa ogromnom radošću sjećamo i posjeta prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, za kojega znam koliko je volio vas iseljenike, koliko je značenja polagao na iseljeništvo i na jedinstvo, odnosno zajedništvo između iseljene i domovinske Hrvatske. I upravo smo zbog tog zajedništva, zbog toga što su naša srca kucala kao jedno, i nas u domovini, i vas ovdje, uspjeli ostvariti naše najveće snove, uspjeli ostvariti slobodnu, suverenu i nezavisnu državu Hrvatsku, koja je danas članica Europske unije i NATO-a", rekla je Predsjednica.

Međutim, za Hrvatsku još moramo puno raditi, naglasila je Grabar-Kitarović, kako bismo učinili ono što svi želimo vidjeti "a to je prosperitetna Hrvatska, koja je uz bok najrazvijenijim državama u svijetu, u koju se i mladi i stari vraćaju, a ne odlaze, I na koju ćemo biti duboko ponosni, koja će samosvjesno kročiti u globalnim odnosima".

"Činjenica da je ovo prvi državni posjet jednog hrvatskog državnika svjedoči koliko je Hrvatska napravila u posljednjih nekoliko godina, koliko smo osnažili, ne samo u domovini, nego i u svijetu, I koliko sve više i više postajemo poštovani, ali, isto tako, postajemo i partner koji znači puno, ne samo u Europi, nego i u svijetu i u globalnoj zajednici. A ono najviše što imamo, kada je riječ o svijetu, upravo ste vi – hrvatski iseljenici", istaknula je Grabar-Kitarovič.

S radošću se, kaže, sjeća svojeg posjeta Australiji 2005. godine.

"Kao ministrica vanjskih poslova imala sam priliku biti upravo ovdje, u centru Nikola Tavelić. Bili su to trenuci radosti, ali i trenuci kada sam s brigom slušala sve ono što ste imali za reći o životu u hrvatskoj domovini, o svm preprekama, svim problemima s kojima ste se susretali i s kojima se i dalje susrećete", rekla je Predsjednica.

Izvor fotografije: Cro2000 radio - Croatian Youth Community Radio

 

1503510006 - 23.08.2017 19:40:06