Home

Turisti Njemačka (photo: andberlin.com)
Izvor slike: andberlin.com
razlike

Njemačka: Stranci plaćaju više stanarine, objašnjeno i zašto

Građani s migrantskom pozadinom u prosjeku plaćaju 7,26 eura stanarine po četvornom metru (bez režija), što je više nego kod stanovnika bez migracijskih korijena, koji u prosjeku izdvajaju 6,69 eura, stoji u priopćenju

Građani Njemačke stranog podrijetla plaćaju u prosjeku više stanarine i na raspolaganju im stoji manje stambenog prostora nego građanima bez migracijske pozadine, objavio je u srijedu njemački Statistički zavod.

"Građani s migrantskom pozadinom u prosjeku plaćaju 7,26 eura stanarine po četvornom metru (bez režija), što je više nego kod stanovnika bez migracijskih korijena, koji u prosjeku izdvajaju 6,69 eura", stoji u priopćenju.

Statističari ovu razliku djelomice objašnjavaju činjenicom da stranci natprosječno često žive u velikim gradovima, gdje su stanarine osjetno više nego u manjim mjestima. No i unutar gradova je primjetna razlika u cijeni najamnine u korist građana s njemačkim korijenima.

Statistike pokazuju kako strancima na raspolaganju stoji manje stambenog prostora, 32,8 četvornih metara po osobi, što je osjetno manje u usporedbi s domaćim stanovništvom (47,7 kvadrata). Statističari ovu razliku pripisuju i činjenici da stranci žive u većim obiteljima nego domaće stanovništvo.

Iz statistika nadalje proizlazi da stranici češće žive u zgradama s 12 i više stanova (6 nasuprot 3 posto), što je u Njemačkoj u pravilu odlika nižeg socijalnog statusa.

U prosjeku stranci za stanarinu (bez režija) plaćaju veći udio raspoloživog dohotka po domaćinstvu. Kod stranaca taj udio iznosi 27,3 posto, a kod domaćeg stanovništva 25,1 posto.

1498726745 - 29.06.2017 10:59:05