Home

 (photo: biskupija-banjaluka.org)
Izvor slike: biskupija-banjaluka.org
pred njim molile generacije

LIJEPA VIJEST Banjolučkim katolicima vraćen omiljeni Gospin kip

Vijest o 'povratku' Gospinog kipa biskup je priopćio okupljenim na svečanoj misi u katedrali, održanoj povodom blagdana sv. Majke Terezije i Kalkute

Nakon desetljeća 'prisilnog' izbivanja, omiljeni Gospin kip, pred koji su molile mnoge generacije banjolučkih katolika, koji su dolazili u 'biskupovu crkvu', a među kojima je bio i blaženi Ivan Merz, ponovno je stigao u prostorije Biskupskog ordinarijata.

Kako se navodi na internetskim stranicama Banjalučke biskupije kip je nakon potresa 1969. i rušenja 'biskupove crkve' bio u župnoj crkvi u Liskovici, sve dok tijekom ratnih godina crkva nije do temelja srušena. 

Dugi niz godina, zbog nemogućnosti izgradnje crkve, kip je bio pod ruševinama, na kojima je izrasla šuma.

Kada se počelo s pripremama za gradnju nove crkve, prilikom uklanjanja ruševina stare, pod njima je pronađen kip bez ruku.

"Prijatelji Banjolučke biskupije iz njemačko-hrvatskog društva u Hannoveru pobrinuli su se da kip dođe na restauraciju u Njemačku, u radionicu renomiranog restauratora Josefa Eicholza iz mjesta Bad Laer. Nakon restauracije, kip je ponovno dovezen u Banja Luku", navodi Banjolučka biskupija.

Restaurator Eicholz te predsjednica njemačko–hrvatskog društva Margret Engelking i potpredsjednik Stefan Titgemeir predali su kip 'Banjolučke Gospe' domaćem biskupu Franji Komarici, na veliku njegovu radost. 

On je kip privremeno smjestio u 'porticus' Ordinarijata, na mjesto kipa 'prognaničke Gospe' iz župe Prnjavor, koji je ostao sačuvan u – tijekom rata – potpuno porušenoj filijalnoj crkvi u selu Drenova.

Pred 'starim – novim' Gospinim kipom biskup je predvodio kratku pobožnost na hrvatskom i njemačkom jeziku. 

Radosnu vijest o 'povratku' omiljenog kipa Gospe biskup je priopćio banjolučkim katolicima, okupljenim na svečanoj misi u katedrali, održanoj povodom blagdana sv. Majke Terezije i Kalkute.

1505828358 - 19.09.2017 15:39:18