Home

spomen na žrtve

KOD MOSTARA Obljetnica masakra u kojem se poginuli hrvatski civili

Misu za stradale predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić koji je pozvao vjernike da oproste zločine

Obitelji žrtava masakra u selu Grabovici sjeverno od Mostara, gdje su na današnji dan prije 24 godine pripadnici bošnjačke Armije BiH pobili 33 hrvatska civila, upozorili su kako institucije Bosne i Hercegovine nisu rasvijetlile sudbinu 17 žrtava čija tijela nisu pronađena, te su zatražili procesuiranje odgovornih za ovaj ratni zločin.

"Mi danas tragamo za 17 tijela, za koja ne znamo jesu li pokopana ili su bačena u Neretvu. Mnogi dokazi su izašli na vidjelo, ali one institucije koje su trebale uraditi svoj posao nisu to učinile", rekao je predsjednik Udruženja hrvatskih stradalnika "Grabovica '93" Josip Drežnjak. Pozvao je Sud BiH i Tužiteljstvo da urade više kako bi se rasvijetlila sudbina nestalih te procesuirali zločinci.

Počast žrtvama odao je i predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je s izaslanstvom hrvatskih stranaka okupljenih  oko Hrvatskog narodnog sabora BiH položio vijence te zapalio svijeće ispred spomen obilježja u selu Grabovici gdje su ispisana i imena 22 žrtve.

Misu je predvodio mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić koji je pozvao vjernike da oproste zločine, ali i istaknuo kako je ubojstvo jedan od smrtnih grijeha.

Župnik don Mile Vidić izrazio je očekivanje da se nikada više ne dogode slični zločini te pozvao na suživot različitih pripadnika naroda.

Pripadnici bošnjačke Armije BiH likvidirali su u noći 8. na 9. rujna 1993. godine 33 hrvatska civila, među kojima je najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala četiri godine, a najstarija Marko Marić 87 godina. Selo Grabovica nalazilo se pod nadzorom Armije BiH, a zločin se dogodio u sklopu velike vojne operacije Neretva '93.

1505828368 - 19.09.2017 15:39:28