Home

Dublin, Irska (photo: fah)
Izvor slike: fah
iseljeni liječnici

Hrvatski par u Dublinu otkrio koliko zarađuju i što Irci misle o Hrvatima

'Život je puno kvalitetniji u Irskoj. Poštenim radom dva liječnika mogu uštedjeti, priuštiti si izlaske u restorane, godišnje odmore i nekretnine', rekao je bračni par

U potrazi za boljim životom, poslom i uvjetima rada mladi je bračni par iz Hrvatske odlučio preseliti u Dublin. Oboje su u 30-im godinama i liječnici su te žele ostati anonimni. Otkrili su nam zašto su otišli iz Hrvatske, koliko liječnici zarađuju u Dublinu, što im najviše nedostaje i kako na njih gledaju Irci.

"Odlučili smo otići radi bolje kontinuirane edukacije, boljih uvijeta rada, profesionalizma i financijskih razloga. Irska nudi sve od navedenog, lako se dolazi do posla, te ne traže polaganje ispita iz engleskog jezika", rekla je mlada liječnica iz Hrvatske. Nakon diplome teško je pronalazila specijalizaciju, pa su ona i suprug liječnik prije nekoliko godina odlučili sreću potražiti u Irskoj. 

Naglasila je kako plaće tamošnjih liječnika variraju ovisno o ugovoru i iskustvu.

"Zarada je od 2.000 do 4.000 eura mjesečno plus dežurstva i prekovremeni rad. To se odnosi na liječnike bez završene specijalizacije ili na specijalizaciji. Liječnici specijalisti (koji rade na poziciji „consultant“) imaju znatno veće plaće ovisno o specijalnosti i udjelu privatnih pacijenata."

Njezin suprug ističe kako se radi najmanje 8 sati, no često i duže zbog opsega posla.

"U prosjeku se radi 9 do 10 sati na dan. Dežurstva ovise o grani medicine, kao i učestalost. U Irskoj je izražen veliki manjak liječnika i često se radi i po 12 sati na dan u sveučilišnim bolnicama, posebice u granama kirurgije i interne medicine".

Dodao je i to kako su troškovi života veći nego u Hrvatskoj, a stanarina u Dublinu se kreće od 1.200 do 2.000 eura za dvoje ljudi, ovisno o dijelu grada.

"Zbog visoke cijene stanarine, nerijetko samci dijele stan s cimerima. Hrana i režije su neznatno skuplje. Ostatak Irske je znatno jeftiniji, a plaće u medicini jednake."

Složni su kako im je život puno kvalitetniji u Irskoj.

"Poštenim radom dva liječnika mogu uštedjeti, priuštiti si izlaske u restorane, godišnje odmore i nekretnine. Plaće rastu na godišnjoj bazi po potpisanom ugovoru, ali s obzirom na skupoću Dublina ponekad je teško uštedjeti ako je samo jedna osoba u domaćinstvu nositelj plaće što treba imati u vidu pri preseljenju."

Bračni par naglašava kako Irci imaju dobar odnos prema Hrvatima, te se dosad nisu susreli s diskriminacijom.  

"Irci su generalno dobrodušna nacija, otvorena prema strancima, diskriminacija je minimalno prisutna, naročito iz razloga što je Hrvatska članica Europske unije i veliki broj Iraca odlazi na godišnji odmor u Hrvatsku."

Za kraj ističu kako im obitelj i prijatelji nedostaju, ali s vremenom se stvori novi krug prijatelja. Zbog obujma posla, dodaju, socijalne aktivnosti su većinom ograničene na vikende i slobodne dane.

Povratak u Hrvatsku zasad ne planiraju, a razlog je sljedeći:

"Želimo se ostvariti na profesionalnom planu i financijski osigurati budućnost", zaključuje mladi par.

1498727100 - 29.06.2017 11:05:00