Home

 (photo: facebook.com/sydneydomovina/)
Izvor slike: facebook.com/sydneydomovina/
Predsjednica u Australiji

Gospodarstvenike pozvala da pridonesu razvoju Hrvatske

Posebno je naglasila stratešku poziciju Hrvatske na prostoru Središnje Europe kao i mogućnosti za ulaganje u projekte na prostoru Inicijative triju mora

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se u nedjelju prvi dan službenog posjeta Australiji susrela s hrvatskom zajednicom u Hrvatskom katoličkom centru i naselju Kardinal Stepinac u Sydneyu te nazočila potpisivanju ugovora o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i mješovitih australsko-hrvatskih gospodarskih komora, priopćio je glasnogovornik ureda predsjednice.

Tom prigodom poručila je kako hrvatska Vlada radi na stvaranju uvjeta za lakši povratak iseljenika u domovinu te za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo i pohvalila  predanost hrvatskog iseljeništva u očuvanju tradicije i hrvatskog jezika, navodi se u priopćenju.

Također, tom prigodom pozvala je gospodarstvenike da svojim iskustvima i znanjima pridonesu razvoju Hrvatske, pri tome posebno naglasivši stratešku poziciju Hrvatske na prostoru Središnje Europe kao i mogućnosti za ulaganje u projekte na prostoru Inicijative triju mora.

Gospodarski odnosi Hrvatske i Australije su slabo razvijeni. Tako je 2016. robna razmjena Hrvatske s Australijom iznosila 27,5 milijuna američkih dolara, a cilj posjeta je potaknuti nova partnerstava, otvaranje tržišta i ulaganje u Hrvatsku.

Hrvatska predsjednica će se u Australiji sastati s premijerom Malcolmom Turnbullom i drugim visokim australskim dužnosnicima te posjetiti gradove Sydney, Canberru, Melbourne, Adelaide i Port Lincoln.    

Podsjećamo, Grabar-Kitarović, prva je predsjednica, koja je nakon 22 godine posjetila Australiju., gdje su je dočekali kao kraljicu i podignuli joj spomen ploču, što možete vidjeti OVDJE, dok obraćanje Predsjednice iseljeništvu pogledajte OVDJE.            

Izvor fotografije: Domovina

1503481797 - 23.08.2017 11:49:57