Home

 (photo: Picasa)
Izvor slike: Picasa
ulaganje u mlade

Državni tajnik Milas primio brojno izaslanstvo općine Vareš

Unatoč teškoj trenutnoj gospodarskoj situaciji, naglašen je veliki potencijal za razvoj općine u području turizma i ekološke poljoprivrede

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je u srijedu izaslanstvo Hrvata iz općine Vareš koje ga je upoznalo s aktualnim stanjem, te problemima i izazovima s kojima se općina i njeni žitelji nose.

Izaslanstvo Hrvata iz Vareša u čijem su sastavu bili akademik prof.dr.sc. Ante Markotić, Zdravko Marošević, načelnik općine, fra Mirko Majdančić, župnik  župe Vareš, Mario Mirčić, predsjednik HKD Napredak Vareš i  Mladenko Marijanović urednik Bobovca, lista Vareških Hrvata, naglasilo je kako općina danas broji 9600 stanovnika od kojih je 2600 Hrvata.

Unatoč teškoj trenutnoj gospodarskoj situaciji, naglašen je veliki potencijal za razvoj općine u području turizma i ekološke poljoprivrede.

„Brojni raseljeni Varešani diljem svijeta i dalje su snažno vezani uz svoj rodni kraj, tako da nas raduje da već sada imamo primjere Hrvata - pripadnika treće generacije iseljenika da se vraćaju u domovinu svojih predaka. Njihov entuzijazam, znanje će zasigurno biti dodatan motor za nove razvojne inicijative, a ulaganje u mlade ljude i  njihovo obrazovanje bit će jedan od prioriteta“, rekao je načelnik Marošević koji se zahvalio na dosadašnjoj potpori Vladi Republike Hrvatske Vareškim Hrvatima.  

Državni tajnik Milas pohvalio je napore koje općina namjerava uložiti u razvoj gospodarstva, infrastrukture te svih drugih sadržaja koje život u tom kraju čine privlačnim

„Stvaranjem takvih preduvjeta te otvaranje radnih mjesta ključ je održivog ostanka i opstanka Hrvata u BiH“, rekao je državni tajnik Milas i dodao kako je unapređenje položaja hrvatskoga naroda u BiH među prioritetima hrvatske vlade te dodao da će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u svim svojim budućim aktivnostima, posebnu pažnju posvetiti upravo programima i projektima koji za cilj imaju osiguravanje održivog ostanka i opstanka Hrvata u Bosni i Hercegovini.

1498540997 - 27.06.2017 07:23:17