Home

 (photo: fah)
Izvor slike: fah
Mostarska sloboda

Čudnovati suživot ulica nazvanih po partizanskim i ustaškim borcima

Mostar, podijeljeni grad kako ga danas zovu, podijeljen je Neretvom, a spajaju ga mostovi, a čini se da ih spaja i to da se slažu da se ne slažu oko imena ulica

Mostar nije 'podijeljen' samo rijekom između istoka i zapada. Dijele ga i nazivi ulica.  Na 'zapadnoj', Hrvatskoj strani, imena mnogih ulica nose imena hrvatskih kraljeva, kneževa i osoba koje su na neki način zadužile hrvatski narod kroz povijest.

Tomislav, Zvonimir, ugledni franjevci poput Didaka te hajduci poput Andrije Šimića imaju svoje ulice. Međutim, među njima se nalazi i nekoliko ulica koje nose imena po ministrima i zapovjednicima brigada iz Nezavisne Države Hrvatske. 

Ante Vokić i Mladen Lorković bili su dva ministra u vladi NDH koje je Ante Pavelić zbog planiranog puča zatvorio i koji su u Lepoglavi, na koncu, i ubijeni, a koji danas imaju svoje ulice u Mostaru. 

Rafael vitez Boban ima svoju ulicu kao i zapovjednik zloglasne Crne legije i ustaški povjerenik za Bosnu Jure Francetića, kojeg je na tu funkciju imenovao Ante Pavelić.  S druge strane rijeke Neretve, ulice imaju naziv po partizanskim narodnim herojima.

Jedna od najdužih i danas nosi ime po maršalu Josipu Brozu Titu, koji je nedavno izgubio trg u Zagrebu

'Suživot' naziva ulica u višenacionalnom gradu čini se svađa samo političare pa ljevičari iz SDP-a BiH te Demokratske Fronte Željka Komšića, čak su u Parlamentu BiH tražili promjene mostarskih ulica na zapadnoj strani koje po njima, sramote, Mostar. 

Naravno nisu propustili za te nazive okriviti HDZ BiH i hrvatske političare koji po njima nemaju političke volje mijenjati imena nazvana po ustaškim zapovjednicima. 

Naravno, nisu uopće osudili postojanje ulica nazvanim po partizanskim zločincima. Naravno, dok su političari vodili rat zbog naziva ulica, mostarski umjetnici i građanska udruženja predlagali su da ulice dobiju imena cvijeća ili samo brojeve, kako nitko ne bi bio uvrijeđen.

Promjena naziva ulica, trgova i javnih ustanova u nadležnosti je Gradskog vijeća, ali više od tri mjeseca nakon izbora Mostar nema izabranog predsjednika tog tijela, kao ni gradonačelnika.

Međutim, dok se političari svađaju i stvaraju neke nove ratove, Mostarci vode svoje živote ne obazirući se previše na imena ulica i na ljude po kojima su nazvane. I danas u Italiji postoje nazvana imena ulica po Duceu Italije Benitu Mussoliniju, fašističkom vođi i osobi koja je s Hitlerom započela Drugi svjetski rat pa nikome nije palo na pamet svakih 30-ak godina mijenjati nazive ulica da bi se ugađalo osjećajima pojedinaca.  

Nazivi ulica obilježavaju dio povijesti koji je postojao u određeno vrijeme i mjestu. Njihovo postojanje s imenom kakvim ga žele građani koji u njoj žive trebalo bi biti dio slobode izražavanja i mišljenja, sviđalo se to nekome ili ne. 

Mostar, podijeljeni grad kako ga danas zovu, podijeljen je hladnom Neretvom, a spajaju ga mostovi, a čini se da ih spaja i to da se slažu da se ne slažu oko imena ulica.

Ipak nalaze način da i dalje žive, bez obzira na to kakva imena ulice nose. 

1505828223 - 19.09.2017 15:37:03