Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
PROBLEMI

BiH: Parlament i dalje u blokadi zbog nedolaska srpskih zastupnika

Dva bloka, okupljena oko SDS-a i Dodikovog SNSD-a, na suprotstavljenim su stajalištima o tome treba li normalizirati rad državnih tijela vlasti

Sjednica Doma naroda parlamenta Bosne i Hercegovine, koja je trebala biti održana u ponedjeljak, otkazana je jer se na sjednici nije pojavila potrebna većina zastupnika iz reda srpskog naroda pa nije bilo ni kvoruma za rad i odlučivanje, a time je nastavljena kriza vlasti u BiH nastala nakon podnošenja zahtjeva Međunarodnom sudu pravde (ICJ) za reviziju presude protiv Srbije. 

Na redovitu sjednicu nisu došla dva zastupnika iz Saveza nezavisnih socijademokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, kao i jedan zastupnik iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), stranke koja je Dodikov koalicijski partner u vlasti na razini Republike Srpske.

Oni su se pozvali na ranije zaključke parlamenta RS kojima su srpski predstavnici i dužnosnici u tijelima vlasti BiH pozvani ne sudjelovati u njihovom radu sve dok se ne udovolji zahtjevima s razine RS za ustupke kojima bi se ojačale ovlasti entiteta, a smanjile ovlasti države, primjerice u pravosuđu.

Način odlučivanja u Domu naroda parlamenta BiH definiran je tako da je za održavanje sjednica potrebno sudjelovanje najmanje tri od pet zastupnika iz svakog od klubova konstitutivnih naroda, a toliko je potrebno i za donošenje odluka.

Iako su dvojica zastupnika iz Srpske demokratske stranke (SDS) bili spremni sudjelovati na sjednici Doma naroda, to nije bilo dostatno za kvorum pa je sjednica morala biti otkazana.

Predsjedatelj Doma naroda Bariša Čolak kazao je u Sarajevu kako za sada još nije jasno je li riječ o sustavnoj blokadi rada parlamenta, ali je upozorio kako je situacija "ozbiljna".

"Ukoliko bi se nastavilo da zastupnici iz srpskog naroda ne dolaze na sjednicu, onda bi naravno institucije BiH bile blokirane", kazao je Čolak novinarima.

Zastupnici iz bloka okupljenog oko SDS-a prošlog su tjedna sudjelovali u radu Zastupničkog doma državnog parlamenta, ali nisu željeli glasovati o odlukama i zaključcima pa je nejasno kako će i hoće li uopće donji dom moći nastaviti raditi.

Dva bloka, okupljena oko SDS-a i Dodikovog SNSD-a, na suprotstavljenim su stajalištima o tome treba li normalizirati rad državnih tijela vlasti nakon što je ICJ odbacio zahtjev bošnjačke strane za reviziju presude protiv Srbije.

U SDS-u su na stajalištu kako je okončana kriza koju je prouzročio takav postupak, dok u SNSD-u drže kako je ovo prilika da se iznudi ispunjenje nekih ranijih zahtjeva iz RS-a, poput eliminiranja stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH i ograničavanja ovlasti državnog suda i tužiteljstva.

1503303217 - 21.08.2017 10:13:37