Home

 (photo: HTS )
Izvor slike: HTS
Doping

SKANDAL Hrvatski sportaš pozitivan na doping, privremeno suspendiran

U njegovu nalazu, pronađen je meldonij, isti lijek koji je koristila ruska tenisačica Marija Šarapova

Bivši europski doprvak i deseterostruki prvak države u taekwondou Vedran Golec, privremeno je suspendiran zbog sumnje na doping.

Riječ je o uzorku uzetom 20.02.2016. na Azijskom klupskom prvenstvu. U njegovu nalazu, koji je analiziran u laboratoriju u Barceloni, pronađen je meldonij, isti lijek koji je koristila ruska tenisačica Marija Šarapova, koja se na teren vraća u srijedu, 26. travnja.

"Hrvatski taekwondo savez je 19.04.2017. primio obavijest od anti doping komisije WTF-a o analizi uzorka sportaša Vedrana Goleca uzetog 20.02.2016. na Asian Club Champ, u kojem je pronađena nedozvoljena supstanca Meldonij.

Do završetka postupka koji provodi anti doping komisija, ista je sportaša suspendirala od svih domaćih i međunarodnih natjecanja, a koju supenziju je verificirao i Upravni odbor HTS-a na elektronskoj sjednici.

U obavijesti anti doping komisije dane su upute o pravima i obavezama sportaša, a HTS će dugogodišnjem reprezentativcu biti na usluzi i dati podršku i pomoć u rješavanju postupka", izjavio je Hrvatski taekwondo savez.

Za razliku od nekih drugih nacionalnih sportskih saveza, taekwondaši ovo nisu niti pokušali prikriti. Uostalom, transparentnost je i geslo mandata predsjednika Tobija Nobila.

"Po primitku pisma iz Svjetskog te-kvon-do saveza, mi smo odmah obavijestili Hrvatski olimpijski odbor, ali i Golecov klub Jastreb. Prema propisima, mi smo dužni suspendirati Vedrana sve dok se postupak ne okonča ili dok B uzorak, na koji naš borac ima pravo, ne dokaže suprotno. Ovo je udarac za naš sport jer Golec je naš vodeći teškaš. Mi nećemo prejudicirati njegovu krivicu ni zauzimati konačno stajalište jer postupak nije završen i Vedran ima pravo i na žalbu. Uostalom, bilo je već slučajeva da su sportaši to uzimali nesvjesno, kroz kontaminirano dopušteno sredstvo, pa su kazne bile povučene", izjavio je Nobilo za Večernji list.

1505898662 - 20.09.2017 11:11:02