Home

 (photo: arhiva VPŽ)
Izvor slike: arhiva VPŽ
Najveći pilot projekt

U Virovitici u upotrebi sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška

Vodom iz Drave bit će moguće natapanje 1260 hektara obradivog zemljišta. Virovitičko-podravskoj županiji cilj je postati hrvatski lider u navodnjavanju s više od 5.000 natapanih hektara

Simboličnom predajom ključeva zamjeniku virovitičko-podravskog župana Mariju Klementu, u četvrtak je službeno predan na upotrebu Sustav navodnjavanja Kapinci- Vaška vrijedan 81,4 milijuna kuna, a tim jednim od najznačajnijih poljoprivrednih projekata u županiji i najvećim pilot projektom za sustav navodnjavanja u državi bit će moguće vodom iz Drave natapati 1260 hektara obradivog zemljišta.

Stotinjak poljoprivrednika s područja općine Sopje sada će zbog novog sustava navodnjavanja imati priliku proizvoditi hranu visokorentabilnih kultura.

"Ovo je značajan doprinos Virovitičko-podravske županije za slavonskog poljoprivrednika i razvoj ove nama iznimno važne gospodarske grane, kao i ruralnih dijelova Virovitičko-podravske županije“, rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Projekt je pokrenut još 2005. godine, radovi na izgradnji započeli su u lipnju 2011. godine, ali su 2015. prekinuti jer u državnom proračunu te godine za gradnju sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška nije osiguran novac. Tijekom gradnje raskinut je i ugovor s izvođačem radova Alpine Bau zbog neispunjenih obveza.

Virovitičko-podravska županija je u svibnju ove godine potpisala dva nova ugovora za izgradnju sustava navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac i Đolta, ukupne vrijednosti 55 milijuna kuna. Osim toga, radi se i na sustavu navodnjavanja Lukač, kao i na drugoj fazi sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška za dodatnih 700 hektara.

"Kad se sve to završi, Virovitičko-podravska županija će biti hrvatski lider u navodnjavanju s više od 5.000 natapanih hektara“, naglasio je župan Andrović.

1506339915 - 25.09.2017 13:45:15