Home

 (photo: epa)
Izvor slike: epa
potpisali

Sporazum o rješavanju problema vodovoda u NP Plitvička jezera

Sporazum je jedan od ključnih preduvjeta za provedbu EU projekata i značajnijih ulaganja u NP Plitvička jezera

Sporazum koji će omogućiti rješavanje dugogodišnjeg problema vodovoda i odvodnje na području Nacionalnog parka (NP)  Plitvička jezera potpisali su u četvrtak u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike predstavnici Hrvatskih voda, Javne ustanove NP Plitvička jezera i Vodovoda Korenica.

"Sporazum će omogućiti rješavanje jednog od bitnih problema u NP Plitvička jezera, a to je vodoopskrba i odvodnja, posebice pitanje ispuštanja otpadnih voda unutar nacionalnog parka", kazao je prilikom potpisivanja državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

Sporazum je, dodaje, jedan od ključnih preduvjeta za provedbu EU projekata i značajnijih ulaganja u NP Plitvička jezera iz EU fondova budući da korisnik projekta mora biti jedan i to isporučitelj vodenih usluga.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković najavio se da će se već u ovoj godini u suradnji s Vodovodom Korenica krenuti sa sanacijom i racionalizacijom vodoopskrbnih cjevovoda i privremenim zbrinjavanjem otpadnih voda koje se nalaze na području NP Plitvička jezera.

Dodao je da je pokrenut i projekt ukupnog rješavanja  otpadnih voda putem aglomeracije Plitvička jezera vrijedan 300 milijuna kuna  koji će se  provoditi uz potporu sredstava EU-a  i na taj način  dugoročno riješiti zaštita Plitvičkih jezera.

"U NP imamo jedan izniman problem, da godinama ispuštamo otpadne vode u okoliš" , kazao je ravnatelj Javne ustanove NP Plitvička jezera Anđelko Novosel, izrazivši zadovoljstvo što se krenulo s rješavanjem tog gorućeg problema.

Sporazumom će NP Plitvička jezera predati sustav vodoopskrbe i odvodnje općinskoj komunalnoj tvrtki Vodovod Korenica koja će biti nadležna za sanacije i unapređenje sustava. Sporazumom se predviđa hitno potrebna rekonstrukcija i dogradnja vodnih građevina vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanja otpadnih voda. Izgradnja i proširenje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda planira se pak provesti kroz aplikaciju na EU fondove za razdoblje od 2018. do 2023.

Sporazum su potpisali u ime Hrvatskih voda generalni direktor Zoran Đuroković, u ime Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera ravnatelj Anđelko Novosel, a u ime Vodovoda Korenica direktor Hrvoje Kukuruzović.

1506320302 - 25.09.2017 08:18:22