Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
Ministar Tolušić

'Ne možemo zabraniti uvoz, ali možemo kupovati domaće proizvode'

Udio domaćih proizvoda na policama trgovačkih lanaca već raste, a potrošnja domaćih proizvoda trebala bi rasti i kroz sustav javne nabave

Kupovinom hrane proizvedene na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i od domaćih sirovina potrošači dobivaju kvalitetne proizvode i utječu na očuvanje više tisuća radnih mjesta, istaknuo je u srijedu na manifestaciji 'Doručak s hrvatskih farmi' održanoj u Sikirevcima, u Brodsko-posavskoj županiji.

"Hrvatska nikada neće zabraniti uvoz hrane niti to može, ali može pobuditi svijest kod naših potrošača. Da mi natjeramo trgovačke lance da na policama imaju hrvatske proizvode, a naš proizvođač i poljoprivrednik budu pošteno plaćeni", rekao je tom prigodom ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Kako je istaknuo, udio domaći proizvoda na policama trgovačkih lanaca već raste, a potrošnja domaćih proizvoda trebala bi rasti i kroz sustav javne nabave.

Ministar je, naime, podsjetio da je izmjenama Zakona o javnoj nabavi prednost dana dobavljačima čiji proizvodi imaju "kraći lanac" opskrbe.

"Nije isto ako proizvod prelazi 1.000 kilometara ili 20 kilometara. Nije isto nešto što je ubrano prije mjesec dana i nešto što je ubrano danas. Kratkim lancima opskrbe domaću ćemo hranu osigurati bolnicama, dječjim vrtićima, školama i domovima za umirovljenike, a sredstva EU fondova, pogotovo Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, pomoći će oplemenjivanju ruralnog prostora i pratiti investicijske projekte naših poljoprivrednih proizvođača", poručio je Tolušić.

Ministar je najavio kako će uskoro na Vladu, a potom i u saborsku proceduru prijedlog zakona o sprečavanju nepoštene trgovačke prakse.

"Na donošenje zakona natjerali su nas trgovci ali i dio otkupljivača, zbog vrlo nekorektnog odnosa prema primarnim proizvođačima. Propisane su vrlo visoke kazne, koje se kreću i do 3,5 milijuna kuna za pravne i 1,5 milijuna kuna za fizičke osobe. Tko zakon ne bude poštovao i misli biti nekorektan prema proizvođačima vidjet će koliku kaznu možemo napisati", naglasio je Tolušić.

Kaže da je u pripremi još niz zakona iz njegova resora, primjerice zakoni o poljoprivrednom zemljištu, o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, a do kraja godine najavljuje i novi zakon o poljoprivredi. 

Na manifestaciji 'Doručak s hrvatskih farmi' u Sikirevcima je 20-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Brodsko-posavske županije predstavilo tradicionalne slavonske poljoprivredne proizvode, od mlijeka, sira, jaja, domaćeg kruha, suhomesnatih proizvoda, meda, sokova i slično. 

Ministar se također sastao i s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem i poljoprivrednim proizvođačima s područja županije i s njima razgovarao o aktualnom stanju u poljoprivredi i Programu ruralnog razvoja RH, a posjetio je i nekoliko poljoprivrednih proizvođača s područja županije. 

1493060960 - 24.04.2017 21:09:20