Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
Doznajemo

Na natječaj za članove uprave HEP-a stigle rekordne 73 prijave

Najvjerojatnije će tek u rujnu biti poznato tko će voditi drugu po veličini hrvatsku tvrtku i hoće li se potvrditi spekulacije o nagradi Vrdoljaku i HNS-u za podršku HDZ-u u Saboru

Na natječaj Ministarstva državne imovine za predsjednika i pet članova uprave Hrvatske elektroprivrede stigle su čak 73 prijave. Ministarstvo Gorana Marića još nije provjerilo ima li među njima i nevažećih, no svakako se radi o najvećem interesu za direktorska mjesta u svim dosad raspisanim javnim natječajima.

Ne čudi interes za menadžerskim pozicijama u HEP-u jer se radi o drugoj po veličini tvrtki u Hrvatskoj, koja je lani ostvarila prihod od 8,85 milijardi kuna i neto dobit od 1,32 milijarde kuna. Osim toga, tu su i brojne tvrtke kćeri na čije poslovanje HEP kao dioničko društvo ima ključan utjecaj. O velikom interesu, ali i značaju HEP-a za hrvatsko gospodarstvo, govore i brojne stvarne ili izmišljene afere o kojima su proteklih godina pisali hrvatski mediji.

Neke od njih upravo su bile povezane i s ranijim izborima za članove uprave u HEP-u, a brojni dokumenti koji su kompromitirali pojedine članove uprave stizali su redakcijama upravo iz same kompanije.

HEP, kao tvrtka, u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, odnosno SDP-a i HNS-a, bio je primarno pod utjecajem Narodne stranke i tadašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Upravo uz HNS-ove menadžere vezale su se i brojne afere u energetskom sektoru, od tzv. razdjelnika do raznih javnih natječaja i preplaćivanja konzultantskih studija oko Plomina o čemu je pisao i portal Direktno.

I za vrijeme vlade HDZ-a i Mosta bilo je natezanja upravo oko utjecaja na HEP, a jedna od posljednjih spekulacija koja se pojavila u javnosti nakon ulaska HNS-a u koaliciju s HDZ-om jest da će mjesto u upravi HEP-a biti nagrada bivšem predsjedniku HNS-a Vrdoljaku za osiguravanje parlamentarne većine u Hrvatskom saboru.

Rezultati natječaja, kako neslužbeno doznajemo, bit će poznati tek u rujnu i tada će se vidjeti hoće li Vrdoljak uistinu ubuduće voditi Hrvatsku elektroprivredu i hoće li sadašnji predsjednik Uprave Perica Jukić preživjeti na tom mjestu.

1503509764 - 23.08.2017 19:36:04