Home

 (photo: fah)
Izvor slike: fah
za mjesec dana

Kamo sa smećem nakon zatvaranja dubrovačkog odlagališta otpada?

Iz Piškornice je danas priopćeno da se otpad iz Dubrovnika tu neće odlagati jer se tu odlaže otpad iz četiriju županija

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, komentirajući odlaganje dubrovačkog otpada, rekao je da su taj slučaj, kao i ostali slični, posljedica dugogodišnje neodgovorne politike prema gospodarenju otpadom.

Ministar je to izjavio u Zaboku, gdje je bio na otvorenju energetskog centra Bračka, odgovarajući na novinarsko pitanje o dubrovačkom otpadu, koji bi, po nekim informacijama, trebao završiti u Piškornici u blizini Koprivnice.

"Previše je takvih slučajeva gdje čekamo da nas doslovce nešto udari u glavu pa da počnemo razmišljati o problemu. Jasno je danas svima da se hitno moraju uspostaviti sustavi za odvojeno prikupljanje", rekao je ministar Dobrović i dodao da se masa materijala koja je u otpadu mogla sortirati, za što se u konačnici može dobiti i određeni novac.

"Unutra sasvim sigurno ima 15 posto papira, plastike 20 posto, vjerojatno i stakla i bio-otpada 40 posto. Sve to se može odvojiti", izjavio je Dobrović te još jednom poručio da će se količine otpada koje se na kraju moraju zbrinuti ili odložiti u desetak godina morati svesti na 20-ak posto.

Direktorica dubrovačke komunalne tvrtke Čistoće Nataša Gabričević potvrdila je u četvrtak da dubrovačko smeće neće ići u Gunju, kako je bilo najavljeno prije nekoliko mjeseci, jer je tvrtka "Eko-flor Plus" iz Oroslavja dala najbolju ponudu na 340 kuna po toni smeća, s tim da ima kapacitet od 48 tisuća tona na godinu. Nije rekla o kojem je odlagalištu riječ, a neki su mediji to povezali s Piškornicom u Koprivničkom Ivancu.       

Iz Piškornice je danas priopćeno da se otpad iz Dubrovnika tu neće odlagati jer se tu odlaže otpad iz četiriju županija - Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske. Piškorničko Sanacijsko odlagalište d.o.o. ni na koji način nije sudjelovalo u natječaju za prihvat otpada s područja Dubrovnika, navodi se u priopćenju i dodaje da posluje s tvrtkama koje su zadužene za zbrinjavanje otpada s područja tih županija a  da kao i većina odlagališta, ima ugovor i s tvrtkom "Eko-flor Plus" iz Oroslavja. 

Dubrovačko odlagalište otpada Grabovica kod Osojnika zatvara se za nešto više od mjesec dana, 30. travnja. 

1503303274 - 21.08.2017 10:14:34