Home

 (photo: screenshot)
Izvor slike: screenshot
Rast gospodarstva

JP Morgan Chase povećao dobit i prihode u drugom kvartalu

Očekuju se dobri poslovni rezultati američkih banaka s obzirom na povećanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u

Američki bankarski div JP Morgan Chase u petak je izvijestio o većoj dobiti i prihodima u drugom ovogodišnjem kvartalu, što najvećim dijelom pripisuju nastavku snažnog rasta kredita i depozita, prenio je britanski BBC.

Neto dobit JP Morgana uvećana je 13 posto, na sedam milijardi dolara. Ukupni neto prihodi porasli su za 4,7 posto prema istom razdoblju lani, na 26,4 milijarde dolara.

Jačanju prihoda pridonijeli su osam posto veći kamatni prihodi, što u banci pripisuju rastu ključnih kamatnih stopa u SAD-u kao i povećanom kreditiranju.

"Američki je potrošač i dalje 'zdrav'. Zajmovi i depoziti i dalje snažno rastu, a vrijednost kupovina obavljenih putem kartica i obujam kartičnih transakcija bilježe dvoznamenkasti rast", kazao je izvršni direktor JP Morgana Jamie Dimon.

Analitičari očekuju dobre poslovne rezultate američkih banaka s obzirom na povećanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u na važećih jedan do 1,25 posto, u odnosu na 0,25 do pet posto koliko je njihov raspon iznosio u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Nastavak snažnog rasta kredita i depozita pomogao je kompenzirati slabije rezultate JP Morgana u segmentu trgovanja na financijskim tržištima. Po riječima izvršnog direktora, pad prihoda u tom segmentu zrcali "slabije oscilacije i aktivnost klijenata". 

U istom razdoblju prošle godine prihode od trgovanja poduprle su izraženije oscilacije povezane s odlukom Britanije o izlasku iz EU-a.

1506339528 - 25.09.2017 13:38:48