Home

 (photo: screenshot)
Izvor slike: screenshot
Doznajemo

Državni Fond za zaštitu okoliša ruši odluku o spašavanju Agrokora

Trgovački sud zabranio je provođenje bilo kakvih postupaka protiv Agrokora, povezanih i ovisnih društava, čime bi bila onemogućena i naplata bilo kakvih naknada

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podnio je žalbu na odluku Trgovačkog suda u Zagrebu o uvođenju izvanredne uprave u Agrokoru i njegovim povezanim i ovisnim društvima jer od gospodarskih subjekata naplaćuje različite naknade na temelju izdanih rješenja u upravnom postupku, a Trgovački sud je zabranio i sve upravne postupke. To znači da tvrtke koncerna Agrokor ne bi bile više dužne plaćati ekološke naknade Fondu.

Tom sudskom odlukom, koja je u petak proširena na još 25 društava, čime pod nadležnost povjerenika Ante Ramljaka dolazi ukupno više od 70 Agrokorovih poduzeća, "zabranjuje se pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih i upravnih postupaka i postupaka osiguranja i ostvarivanja prava na odvojeno namirenje te se nalaže prestanak izvršenja osnova za plaćanje protiv dužnika i povezanih i ovisnih društava".

Kako doznaje portal Direktno, Fond za zaštitu okoliša kojemu je na čelu v.d. direktora Ljubomir Majdandžić koji taj Fond vodi od travnja 2016. kao privremeno rješenje, podnio je žalbu primarno zbog pogrešne primjene materijalnog prava, odnosno isključive činjenice da Trgovački sud u svom Rješenju neujednačeno primjenjuje odredbu članka 41. Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku".

Taj članak, tvrde u Fondu, ne propisuje i zabranu vođenja upravnih postupaka.

Kad bi se rješenje Trgovačkog suda tumačilo na način kako to stoji u odluci sutkinje Nevenke Siladi Ristić, Fondu bi, tvrde, bila nanesena znatna šteta s obzirom da "u značajnom djelu svoje poslovanje temelji na rješenjima (upravnim aktima) izdanim kroz upravni postupak, kojim se utvrđuje obveza plaćanja naknada (usluga za pokriće troškova sakupljanja i obrade) kao izvora sredstava za financiranje sustava sakupljanja i obrade otpada".

Drugim riječima, bez izdanog Rješenja, Fond nije u mogućnosti fakturirati naknadu koju su obveznici sukladno važećim propisima dužni podmirivati, ističe Anamarija Brstilo iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sustav, ističu u Fondu, i dalje svakodnevno funkcionira, bez obzira na situaciju u koncernu Agrokor te tvrtkama članicama istog, što znači da je Fond isto tako dužan podmirivati dospjele obveze u smislu pokrivanja troškova usluge sakupljanja u sustavu prikupljanja i obrade otpadne ambalaže. Inače, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima potraživanja prema svim obveznicima plaćanja naknada onečišćivača okoliša, naknada korisnika okoliša, naknada na opterećivanje okoliša otpadom te posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon, sukladno pripadajućem zakonskom okviru, te ako Trgovački sud ustraje u odluci Agrokorove tvrtke to više ne bi plaćale.

1505943570 - 20.09.2017 23:39:30