Home

 (photo: fah)
Izvor slike: fah
maletić za direktno

Bitan preduvjet nije ispunjen, odgoda poreza na nekretnine je neophodna!

Mislim da postojeće zakonsko rješenje treba doraditi kako bi se u potpunosti ispunjavali ciljevi zbog kojih je zakon i donesen, rekla nam je europarlamentarka

Porez na nekretnine, po svemu sudeći, bit će odgođen, kako je to najavio predsjednik Vlade Andrej Plenković u središnjem Dnevniku HTV-a. 

Namjera poreza bila je da to bude prihod jedinica lokalne samouprave, objasnio je Plenković i kazao kako nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu, "već prije svega svojevrsno pojednostavljenje i komunalne naknade i spomeničke rente s ciljem veće pravednosti i učinkovitosti".

"Međutim, u ovom trenutku prevladava stav nakon dodatne analize da je najmudrije rješenje da se predloži odgoda za jedno dogledno vrijeme", rekao je Plenković.

Za komentar poreza i premijerovog poteza pitali smo HDZ-ovu europarlamentarku Ivanu Maletić, koja smatra da bi "porez trebao biti jednostavnije i pravednije rješenje u odnosu na komunalnu naknadu".

"A posebno bi trebao rasteretiti stanovnike ruralnih i manje razvijenih područja te tako te krajeve učiniti privlačnijim za život jer ne bi bilo davanja ili bi ona bila minimalna. Mislim da postojeće zakonsko rješenje treba doraditi kako bi se u potpunosti ispunjavali ovi ciljevi", rekla je Maletić.

Na porez je bilo mnogo reakcija, od građana koji su se organizirali putem društvenih mreža, oporbe pa do udruga koje su najavile raspisivanje referenduma po ovom pitanju. 

"Uvođenje ovog poreza u Hrvatskoj je dugoročan projekt i brojni preduvjeti trebaju biti ispunjeni od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa preko pravilne kategorizacije vrijednosti imovine s obzirom na razinu razvijenosti područja u kojem se nalazi do kvalitetne informiranosti i razumijevanja građana o značenju, primjeni i ciljevima ovog poreza. S obzirom na reakciju građana jasno je da ovaj zadnji preduvjet nije ispunjen i zbog toga je odgoda neophodna", poručila nam je eurozastupnica.

Najveći otpor ovom porezu javlja se u zemljama bivšeg Istočnog bloka, stoga smo našu sugovornicu upitali zašto je tome tako. 

"Zbog svega gore navedenog. Uz to, ljudi su navikli na drugačije oblike oporezivanja imovine, a  i jedina ulaganja u tim državama bila su ulaganja u imovinu tako da isti pristup kao u zapadnim zemljama sigurno ne bi bio pravedan. Mnogi kod nas imaju imovinu (najčešće naslijeđenu) ali nemaju primanja dovoljna za život, a kamoli za porez", zaključila je Ivana Maletić svoj komentar za Direktno.

1503509854 - 23.08.2017 19:37:34