Home

Nenad Bakić (photo: Screenshot Youtube)
Izvor slike: Screenshot Youtube
EDUARD PETRANOVIĆ

Stežu nas ralje socijalizma: Zašto Bakić može, a Hrvatska ne može?

Dok se svijet okreće električnoj energiji, Hrvatska ima poriv kupovati zahrđalu INU, spreg političkog uhljebljivanja i dugogodišnjeg socijalističkog upravljanja

Dosad smo u Hrvatskoj imali samo kočničare svih mogućih reformi, beskičmenjake koji su se slamali pod pritiscima sindikalnih uhljeba, vojske stranačkih zaposlenika i glasačke mašinerije uhljebljene po javnoj upravi, piše Eduard Petranović.

"Investitor Nenad Bakić u manje je od 24 sata uspješno proveo dio reforme obrazovanja o kojoj političari jalovo raspravljaju već više od 24 godine. Njegova crowdfunding kampanja na Indiegogou nazvana “BBC micro:bit - STEM revolucija u školama”, a koju organizira kroz udrugu Croatian Makers, u rekordno je kratkom roku prikupila više od 60 tisuća dolara potrebnih za kupnju 3600 BBC micro:bit kompleta za učenje matematike, programiranja i robotike. Zahvaljujući tome već iduće školske godine učenici šestih i sedmih razreda u 360 škola diljem Hrvatske imat će praktičnu nastavu u području STEM-a (Science, Technology, Engineering and Mathematics)." – donosi poslovni.hr

Gdje politika zakaže, privatna inicijativa i dobra volja čine čuda. Nakon inicijalnog uspjeha ove crowdfunding kampanje, koja je trebala trajati dvadeset dana, Bakić je podigao ljestvicu i najavio da mu je sada cilj skupiti 100 tisuća dolara i dovesti STEM u 500 škola. Nenad Bakić, poznati investitor i poduzetnik, pravi je primjer stvarne hrvatske situacije. Ondje gdje razne politike, ideologija i razno-razni interesi političara uništavaju svaku mogućnost za napretkom, ovakvi ljudi pokazuju da se ipak može. Može se, ali ne pomiču nas niti Plenković, niti Bernardić.

Dosad smo u Hrvatskoj imali samo kočničare svih mogućih reformi, beskičmenjake koji su se slamali pod pritiscima sindikalnih uhljeba, vojske stranačkih zaposlenika i glasačke mašinerije uhljebljene po javnoj upravi. Imali smo šansu, „nestabilna“ Vlada Tihomira Oreškovića napravila je manje štete od svih u povijesti, a opet smanjila javni dug i relativno stabilizirala financije. To naravno, partijskim elitama, nije bilo po volji i Orešković je prošlost.

Vratio nam se HDZ i u velikom stilu najavljena su „stabilna“ Vlada. odnosno vrijeme „stabilnosti“. SDP je na koljenima, a sva socijalistička ideologija koju ta stranka gaji izašla je na vidjelo te se pod Bernardićem neće oporaviti godinama.

Konzervativci, desničari i kako se već tko identificira ako podržava desne Vlade, očekivali su od HDZ-a i MOST-a zaokret u politici i saniranje štete koju su Milanović, Maras i ostali nanijeli ekonomiji i društvu zatrovavši ga lažnim liberalizmom i kvazi-lijevom ideološkom paradigmom.

No, to se do sada nije dogodilo. Dapače, nova Vlada je krenula jako loše. U prvi plan ušla je kupnja mastodonta INE, koju bi se dofinanciralo prodajom HEP-a. Dok se svijet okreće električnoj energiji, Hrvatska ima poriv kupovati zahrđalu INU, spreg političkog uhljebljivanja i dugogodišnjeg socijalističkog upravljanja. No, to je samo pogrešan pokušaj saniranja štete, jedne pogrešne procjene, one kako „stojimo dobro u arbitraži s MOL-om“ (Božo Petrov, 2016). Iako, MOST valja istaknuti kao jedini pomak na bolje u današnjoj političkoj situaciji. Upravo su Petrov i MOST napravili svojevrsnu mini političku revoluciju na dvostrukim izborima ostavši treća stranka, maknuvši Milanovića i Karamarka te su uspjeli dovesti Oreškovića i koliko toliko uzdrmati elite koje godinama žare i pale Hrvatskom.

No, nama sad trebaju Bakići, Rimci, Cvetojevići, Šonje te svi oni mali i nepoznati poduzetnici, ekonomisti pa i mediji koji će ih znati prepoznati. Ali, bez političke potpore oni će teško uspjeti. Nenad Bakić je jedna od pozitivnih iznimaka i svakako je treba pozdraviti. Sada se možemo nadati da će i politika odbaciti ralje socijalizma koje godinama pritišću svaku odluku, koče svaku reformu i odbacuju svaku zdravu poduzetničku ideju. Teško, ali moguće...

1493165920 - 26.04.2017 02:18:40