Home

predsjednica kolinda grabar kitarović (photo: FaH)
Izvor slike: FaH
PRAVILA POLITIČKE IGRE

Najsvjetlija točka konfuzne noći bio je njen finale – obraćanje Predsjednice

Predsjednica jasno razumije da Hrvatskoj ne trebaju sukobi, da joj ne treba dugotrajna nestabilnosti, nego da je potrebno što prije formirati zakonodavnu i izvršnu vlast, sukladno izbornim rezultatima

Najsvjetlija točka prilično konfuzne izborne noći bio je njen finale – obraćanje Predsjednice Republike. Izborni rezultat odgovara onoj sofističkoj – narod je na izborima govorio, sad valja vidjeti što je poručio. Iz Predsjedničina govora možemo vidjeti da je ona tražila odgovor upravo na to pitanje, i da ga je našla – narod traži reforme, političke promjene, ali takve promjene koje će se odvijati u stabilnome institucionalnom okruženju, sukladno demokratskim pravilima.

Jedno od demokratskih pravila je da relativni pobjednik u sustavu parlamentarne demokracije prvi ima pravo pokušati sastaviti vladu. Drugo je pravilo da birači ne žele ponavljanje izbora, da ne žele dva puta „govoriti“ u kratkom vremenu. Politički narod ne želi prijevremene izbore, on želi da političari koje je izabrao odrade mandat povjeren im na izborima do kraja, i da pritom ispune ono na što su se na izborima obvezali građanima. Birači uvijek kažnjavaju onog tko provocira prijevremene izbore i tko dovodi u pitanje stabilnost političkih institucija.

U izbornoj se noć moglo čuti kako su ponovljeni izbori jeftiniji od vladavine loše vlade. Tako, međutim, birači ne misle i pravilo je da svakog tko bi se ponašao „obijesno“ i sprečavao uspostavljanje parlamentarne većine birači kažnjavaju na idućim izborima.

Izborni gubitnik je dosadašnja administracija, a Predsjednica je u izbornome rezultatu prepoznala volju birača da se provedu ozbiljne i temeljite reforme. Politički posao relativnog pobjednika je da pokuša okupiti reformsku većinu, a da svoj reformski paket uskladi s onim potencijalnih partnera. Riječ je o procesu definiranja buduće suradnje, bilo formalnim koalicijskim ugovorom, koji mora biti vrlo precizan i koji služi tome da mu se partneri uvijek tokom mandata mogu „vratiti“ i interpretirati ga s obzirom na konkretan predmet spora ili neslaganja, ali koji može biti i neformalan i zasnivati se na ad hoc potpori, možda i manjinskoj vladi.

Predsjednica jasno razumije da Hrvatskoj ne trebaju sukobi, da joj ne treba dugotrajna nestabilnosti, nego da je potrebno što prije formirati zakonodavnu i izvršnu vlast, sukladno izbornim rezultatima. Jedan od ključnih poslova Predsjednika Republike u hrvatskom političkom sustavu vezan je uz krizno upravljanje, a svojim načinom posredovanja, svojevrsne medijacije među parlamentarnim reformskim blokovima, Predsjednica nastoji spriječiti izbijanje političke krize i kompliciranje odnosa. 

1503302812 - 21.08.2017 10:06:52