Home

HRT (photo: faH)
Izvor slike: faH
upozorenje

Udruga Pretplatnik o lošem stanju na HTV-u, Obuljen istupila iz članstva

Udruga još jednom ukazuje na nezadovoljavajuće stanje u bitnim područjima rada i poslovanja HRT-a i smatra da je stanje na HRT-u ozbiljno narušeno kontinuiranim neprimjerenim i agresivnim miješanjem politike u procese izbora i smjena vodstva HRT-a

Udruga obveznika RTV pristojbe Pretplatnik obraća se javnosti u povodu predstojećih, četvrtih po redu kadrovskih promjena na vrhu Hrvatske radiotelevizije (HRT) u posljednje manje od dvije godine. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Udruga Pretplatnik, prije okončanja javnog natječaja za izbor odgovornih osoba na HRT-u, potencijalnim kandidatima za budućeg glavnog ravnatelja, članove ravnateljstva te ostale imenovane ravnatelje i glavne urednike HRT-a, članovima nadzornih tijela HRT-a, zastupnicima Hrvatskog sabora i članovima Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te hrvatskoj javnosti još jednom ukazuje na nezadovoljavajuće stanje u bitnim područjima rada i poslovanja HRT-a:

- manjak neovisnosti, profesionalnosti i učinkovitosti urednika, novinara i kreativnog osoblja;

- pad kvalitete programa i neispunjavanje uloge javnog medijskog servisa;

- neučinkovitost i netransparentnost trošenja javnih sredstava;

- neprovođenje restrukturiranja radi smanjenja cijene HRT-ove usluge i visine RTV pristojbe;

- zabrinjavajući izostanak potpore građana javnom medijskom servisu;

- neučinkovita suradnja odgovornih s Programskim vijećem i Nadzornim odborom HRT-a.

Udruga Pretplatnik smatra da je stanje na HRT-u ozbiljno narušeno kontinuiranim neprimjerenim i agresivnim miješanjem politike u procese izbora i smjena vodstva HRT-a.

Pozivamo nositelje izvršne i zakonodavne vlasti da se prilikom izbora novoga vodstva HRT-a vode prije svega načelom interesa javnosti za slobodne i otvorene javne medije, raznolikost sadržaja, demokraciju i profesionalnost. Od njih također tražimo da stranačke, partikularne, klijentelističke i osobne interese ne stavljaju ispred interesa obveznika RTV pristojbe, te da aktivnost usmjere prema kreiranju nove medijske strategije i medijske politike sukladne standardima najbolje europske medijske prakse.

Udruga Pretplatnik podsjeća kako je potpredsjednica Nina Obuljen Koržinek nakon imenovanja na dužnost ministrice kulture u Vladi RH istupila iz Udruge, a na nedavno održanoj Skupštini udruge primljeni su novi članovi Mirela Holy, Bruno Gamulin, Zvonko Maković i Nikolina Lednicki", stoji u priopćenju.

1498745327 - 29.06.2017 16:08:47