Home

kolinda (photo: fah)
Izvor slike: fah
bez krivaca

Predsjednica počela posjet Mađarskoj u svrhu dobrosusjedskih odnosa

Očekuje se da će predsjednica Grabar-Kitarović s mađarskim domaćinima, između ostalog, razgovarat o bilateralnim odnosima te osobito o migrantskoj krizi

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počinje službeni posjet Republici Mađarskoj sastankom s predsjednikom Nacionalne skupštine Laszlom Koeverom.

Nakon parlamenta, predsjednica će se uputiti u Palaču Sandor, službenu rezidenciju predsjednika Republike Mađarske, gdje će predvoditi hrvatsko izaslanstvo u bilateralnim razgovorima s domaćinima nakon svečanog dočeka mađarskog kolege Janosa Adera.

Predsjednica će u nastavku programa položiti vijenac na budimpeštanskom Trgu heroja, najpopularnijem i najvećem trgu te jednom od najimpresivnijih otvorenih prostora u mađarskom glavnom gradu.

Neposredno potom hrvatska predsjednica još će se jednom zaputiti u zgradu mađarskog parlamenta gdje će je dočekati mađarski premijer Viktor Orban s kojim bi, prema najavama, trebala razgovarati više od sat vremena.

Očekuje se da će predsjednica Grabar-Kitarović s mađarskim domaćinima razgovarati o bilateralnim odnosima, suradnji u srednjoj Europi, stanju na jugoistoku Europe, o globalnim temama te osobito o migrantskoj krizi koja posljednjih tjedana pogađa brojne europske zemlje.

Pritom će, kako je rečeno iz njezina ureda, naglasiti da na migrantsku krizu treba gledati bez traženja krivaca i bez pojačane retorike koja je primjetna u zadnje vrijeme te će "izraziti nadu da ta pojačana retorika neće ostaviti traga na dobrosusjedske odnose".

"Predsjednica prije svega ide u Mađarsku naglasiti potrebu zadržavanja pozitivne komunikacije sa susjedima, s Mađarskom koja je uvijek stajala uz Hrvatsku, za vrijeme Domovinskog rata, za vrijeme cijelog procesa pristupanja Europskoj uniji.", rekao je izvor iz Ureda predsjednice.

Kasnije poslijepodne predsjednica Grabar-Kitarović na budimpeštanskom sveučilištu Korvinus održat će govor "Doprinos Hrvatske suradnji u srednjoj Europi: Vrijeme je da se ojača srednjoeuropski bok EU i NATO-a", a posljednji događaj dana bit će njezin susret s hrvatskim iseljenicima u prostorijama hrvatskog veleposlanstva u Budimpešti.

1506326758 - 25.09.2017 10:05:58