Home

Višnja Ljubičić (photo: fah)
Izvor slike: fah
izvješće saboru

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić: I dalje postoje spolni stereotipi

Osim podzastupljenosti u upravljačkim strukturama žene su, kaže, podzastupljene i na samom tržištu rada, kasnije na njega ulaze i ranije s njega izlaze.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je u četvrtak kako u Hrvatskoj i dalje postoje spolni stereotipi i rodne neuravnoteženosti posebno kada je riječ o udjelu žena u upravljačkim strukturama.

"Spolni stereotipi i pitanje rodne neuravnoteženosti u uspravnim upravljačkim strukturama postoji, 'stakleni strop' postoji, a to smo ustanovili kroz 500 izlistanih tvrtki na burzi rada", ustvrdila je Ljubičić predstavljajući Saboru izvješće o radu svog ureda u 2014.

Upozorila je i kako je udio visokoobrazovanih žena na tržištu rada veći od udjela muškaraca te da takva proporcionalna situacija nije u upravljačkim strukturama. "Mi još uvijek govorimo o obrnuto proporcionalnoj zastupljenosti manjoj od 24 posto", istaknula je Ljubičić.

Osim podzastupljenosti u upravljačkim strukturama žene su, kaže, podzastupljene i na samom tržištu rada, kasnije na njega ulaze i ranije s njega izlaze.

Kaže i kako su teško žene ravnateljice zavoda, dok primjerice u područje kirurgije ne mogu doći jer se smatra da je ono rezervirano za muškarce.

"Morate se bolje informirati u državi uopće o toj problematici koju pokrivate da bi mogli obnašati tu dužnost. Spomenuli ste da žene ne mogu doći na mjesto šefova kirurgije što nije istina i nije utemeljeno 0 posto. Ja kao ravnatelj raspišem specijalizaciju za kirurgiju, na 5-6 specijalizacija javi se 16 kandidata, od toga nijedna žena. Ne možete ženu dobiti kao specijalizanticu, a kamoli za šefa", ustvrdio je Dujomir Marasović (HDZ).

Ingrid Antičević Marinović (SDP) predložila je da se model izbora zastupnika u parlament u kojem liste moraju imati 40 posto podzastupljenog spola primijeni i na državne tvrtke, kako bi se isto kasnije moglo tražiti i od privatnih tvrtki.

Nezavisni Damir Kajin uvjeren je da se zadnjih godina ipak nešto mijenja.

"Ove godine dobili smo predsjednicu republike, u DORH-u je dvije trećine žene, predsjednica Ustavnog suda je žena, predsjednica gospodarske komore je žena. Situacija se popravlja", mišljenja je Kajin.

Ante Babić (HDZ) pravobraniteljicu Ljubičić je prozvao jer se, tvrdi, protivi udruzi koja želi ženama pružiti što više informacija prije nego se odluče na pobačaj. "Što je u tome loše ako mole pred takvim institucijama, koga oni time vrijeđaju. A vi zapravo vrijeđate Zakon o suzbijanju diskriminacije ali i Ustav RH koji jamči slobodu savjesti i vjeroispovijesti te slobodno javno štovanje vjere ili drugog uvjerenja", rekao je Babić pozvavši pravobraniteljicu Ljubičić i ministra uprave da dođu na jedan takav molitveni susret.

Tijekom 2014. pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je radila na 2588 predmeta što predstavlja povećanje za više od 21 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Zadržao se trend povećanja broja pritužbi (11 posto), koje se i dalje glavninom odnose na spolnu diskriminaciju, a u 73 posto slučajeva se pritužuju žene.

Gotovo 70 posto pritužbi odnosi se na ostvarivanje socijalne sigurnosti i radnih prava.

Kada je riječ o oblicima diskriminacije bilo je 87,6 posto slučajeva izravne diskriminacije, tri slučaja neizravne diskriminacije, dok u 11,7 posto slučajeva nije utvrđen niti jedan oblik diskriminacije.

Po osnovi diskriminacije temeljem spola bilo je 79,7 posto slučajeva, spolne orijentacije 4,6 posto, bračnog i obiteljskog statusa 3,3 posto, rodnog identiteta manje od jedan posto.

Najviše pritužbi je zaprimljeno u području rada i zapošljavanja (69,6 posto), prituživale su se najčešće žene (70,2 posto), posebice radi spolnog uznemiravanja na radu, ugovora na određeno vrijeme, diskriminaciju temeljem majčinstva, obiteljskog statusa, nejednake plaće i sličnog.

Žene su i dalje žrtve nasilja u obitelji te kaznenih djela s elementima nasilja u obitelji s udjelom većim od 70 posto.

1496090497 - 29.05.2017 22:41:37