Home

Suđenje (photo: credit.com)
Izvor slike: credit.com
ratni zločin

Počelo suđenje Rajku Kričkoviću za trostruko ubojstvo civila nakon 'Oluje'

Kričković je na prvom ročištu rekao je da se ne osjeća krivim za ratni zločin za koji je optužen

Na Županijskome sudu u Rijeci u utorak je pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Ika Šarić počelo suđenje Rajku Kričkoviću (59 ) iz Zagreba zbog ratnog zločina - trostrukog ubojstva civila u Kijanima, selu u blizini Gračaca, nakon akcije "Oluje".

Optužen je da je od 15. do 28. kolovoza 1995., kao pripadnik 118. domobranske pukovnije HV-a iz Gospića, u selu Kijanima u njihovoj kući ubio civile Maru Sovilj (73 ) i njezina sina Radomira Sovilja (43) pucajući u njih, a njezinu kćer Miru Sovilj (45) zapalio je u kući zajedno sa stokom. Tereti ga se da je taj zločin počinio poslije "Oluje", kad je došao u spaljeno selo Kijane, odakle je podrijetlom. 

Kričković je uhićen u lipnju 2014., a Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv njega na temelju kaznene prijave zadarske Policijske uprave te je poslije podignulo optužnicu.  Kričković je pušten iz istražnog zatvora i brani se sa slobode.

Na prvom ročištu rekao je da se ne osjeća krivim za ratni zločin za koji je optužen. Po izvorima Hrvatskoga helsinškog odbora, u Kijanima je nakon "Oluje" ubijeno 14 civila, među kojima devet žena. 

1498342741 - 25.06.2017 00:19:01