Home

Cijepljenje, beba (photo: screenshot)
Izvor slike: screenshot
trogodišnji plan

Nove izmjene: Sva djeca cijepit će se protiv tuberkuloze i hepatitisa B

Ukoliko roditelj izjavi da ne želi cijepiti svoje dijete može očekivati da će ga liječnik uputiti nadležnom epidemiologu na savjetovanje

U rodilištima će ipak protiv tuberkuloze (BCG) i dalje cijepiti svu novorođenčad, kao i učenike šestih razreda osnovne škole protiv hepatitisa B, što je povratak na staro nakon posljednjih izmjena u programu cijepljenja koje je donio bivši ministar zdravlja Siniša Varga.

Izmjenama trogodišnjeg plana cijepljenja u prosincu 2015. godine Varga je bio najavio ukidanje BCG cijepljenja novorođenčadi, odnosno ograničavanje tog cijepljenja samo na rizične skupine beba. Istim izmjenama ukinuto je i obvezno cijepljenje protiv hepatitisa B u šestom razredu koje su trebali primiti samo školarci koji nisu redovito cijepljeni protiv ove bolesti u dojenačkoj dobi, prenosi Večernji.hr.

Novim trogodišnjim planom cijepljenja te su izmjene nestale i jasno stoji da BCG cjepivo primaju svi odmah u rodilištu, kao i ono protiv hepatitisa B u šestom razredu. Po završetku javne rasprave o novom programu bit će obaviješteni svi pedijatri u zemlji koji su dužan pridržavati ga se i voditi evidenciju.

Ukoliko roditelj izjavi da ne želi cijepiti svoje dijete može očekivati da će ga liječnik uputiti nadležnom epidemiologu na savjetovanje. No, što slijedi nakon savjetovanja s epidemiologom, nije jasno.

Trenutno pojedinci ulaze u spor s državom i hrvatsko sudstvo bilježi slučajeve koji su se pravnom borbom uspješno izborili za svoj izbor necijepljenja.

1498745522 - 29.06.2017 16:12:02