Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
ponovno

Krstulović Opara poziva na uspostavu Vijeća za normu hrvatskog jezika

Donošenje Deklaracije, kazao je Krstulović Opara, presudni je događaj jer je spojio hrvatski narod i jezik

Saborski zastupnik HDZ-a Andro Krstulović Opara podsjetio je u petak kako je na današnji dan prije 50 godina objavljen tekst Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika u tjedniku Telegram, koji je potpisalo 18 hrvatskih znanstvenih i kulturnih ustanova, te pozvao na ponovnu uspostavu Vijeća za normu hrvatskog jezika.

"Tjedan dana prije objave Deklaracije u Matici hrvatskoj skupina od sedam znanstvnika, književnih i kulturnih radnika napisala je tekst deklaracije... Od tada ništa više nije bilo kao prije i počeli su se skidati okovi s hrvatskog jezika iako ni tada, sve do 90-te, nije bilo lako skrbiti, izučavati i stvarati samostalni hrvatski službeni jezik", rekao je Krstulović Opara nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Donošenje Deklaracije, kazao je, presudni je događaj jer je spojio hrvatski narod i jezik "u bedem u obrani svega što smo baštinili na hrvatskim prostorima".

"Prije 170 godina u Hrvatskom državnom saboru je 23. listopada 1847. Sabor na prijedlog Ivana Kukuljevića Sakcinskog donio odluku da je hrvatski diplomatički službeni jezik kojim se treba govoriti", podsjetio je Krstulović Opara.

O jeziku se, ističe, mora skrbiti na državnoj razini. Upozorio je da su SDP-ove Vlade Ivice Račana i Zorana Milanovićeva dva puta ukinule Vijeće za normu hrvatskog jezika.

"To nije slučajno. Zašto smeta krovno tijelo koje skrbi o našem jeziku", pitao se pozivajući nadležne da ponovno osnuju Vijeće za normu hrvatskog jezika.

1502912429 - 16.08.2017 21:40:29