Home

HGK

Kongres samozaposlenih poduzetnica oduševio dvjestotinjak žena

Ministar Horvat pozvao hrvatske poduzetnice na suradnju i dijeljenje znanja i iskustva

Koji su izazovi s kojima se svakodnevno susreću žene poduzetnice, kako uspijevaju uspješno ploviti nemirnim hrvatskim biznisom te što se može poduzeti kako bi poduzetništvo dobilo svoje zasluženo mjesto u našem društvu na današnjem je Kongresu podijelilo dvjestotinjak hrvatskih kao i poduzetnica iz regije, čime su učinile prvi korak ka još boljem poslovnom povezivanju.

Kongres je organizirao Virtualni ženski poduzetnički centar na čelu sa Sanelom Dropulić kako bi učinio prvi korak ka strukturiranoj podršci i napretku žena poduzetnica.

Ministar gospodarstva, g. Panenić i Ministar Horvat, ministar poduzetništva i obrta kao i gradonačelnik Bandić uputili su čestitke prisutnim damama povodom Dana žena.

Individualna izlaganja te tri vrlo interesantna panela otvorili su mnoga pitanja s kojima se svakodnevno susreću žene poduzetnice, a spominjala se i činjenica da su žene u svijetu poduzetništva često zanemarene, ne mogu računati na podršku državnih institucija, a svi govornici su naglasili važnost žena u poduzetništvu te potrebu da se nešto što prije promijeni kako bi se još više žena odvažilo na svoje biznise i na taj način doprinijelo poboljšanju gospodarske slike u Hrvatskoj.

Činjenica je da većina nazočnih danas osigurava svoju egzistenciju radom u realnom sektoru, odnosno svaka od poduzetnica u realnom sektoru ujedno osigurava egzistenciju za najmanje 4 osobe koje rade u državnom i javnom sektoru, u mirovini su ili na Zavodu za zapošljavanje.

To niti nekoliko puta bogatije države svijeta ne mogu izdržati, pa su zapravo današnje poduzetnice nevjerojatno hrabre – naglasila je osnivačica Virtualnog poduzetničkog centra, Sanela Dropulić. Pozvala je političare da uče od poduzetnika koji su stvaratelji nove vrijednosti i motor na čini pogon će hrvatski brod zaploviti u mirne vode. A poduzetnike je pozvala da pruže ruku političarima, da osjete kako je biti u „poduzetničkim cipelama“ te da svi zajedno odgovornim ponašanjem donesemo bolju budućnost našoj djeci.

S Kongresa je poslan i konstruktivan prijedlog ljudima koji vode našu državu: „Hrvatskom bi, želimo li da postane konkurentna, atraktivna za investicije i poslovanje te dugoročno gospodarski održiva i stabilna trebalo početi upravljati kao da je veliko poduzetništvo. To znači je potrebno planirati što se želi postići, planirati budžet, resurse i razvoj koji je za to potreban te tijekom izvedbe mjeriti postignuće bitnih parametara. Isto tako, uz jasno alociranu odgovornost važno je inzistirati na provedbi planiranog uz jasne konzekvence ako se to ne dogodi.“

Jako se važno da lokalna samouprava ima sluha za potrebe poduzetnica i da su im njihova vrata uvijek otvorena. Uz dobru suradnju lokalne samouprave i samih poduzetnica važnu ulogu u uspjehu ima i kreativnost. Danas je zaključeno kako kreativnost nije uvijek otkrivanje „tople vode“ već prilagođavanje već postojećih stvari novim okolnostima.

1506326993 - 25.09.2017 10:09:53