Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
dobra suradnja

Grabar-Kitarović primila litavskog ministra vanjskih poslova

Hrvatska predsjednica i litavski šef diplomacije posebno su se osvrnuli na sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u petak ministra vanjskih poslova Republike Litve Linasa Linkevičiusa s kojim je razgovarala o suradnji s naglaskom na energetiku i transport, a obostrano su izrazili podršku euroatlantskim integracijama jugoistočne Europe (JIE), priopćeno je.

Hrvatska predsjednica i litavski šef diplomacije, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarali su o trenutnim političkim i sigurnosnim izazovima, a posebno su se osvrnuli na sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe, objavio je Ured predsjednice.

Naglasili su dobru suradnju dviju zemalja unutar Europske unije i NATO-a te obostrano izrazili podršku euroatlantskim integracijama zemalja JIE, priopćeno je.

Nadalje, razgovarali su o potencijalnim mogućnostima za suradnju dviju država, posebice na projektima energetske i transportne infrastrukture u okviru Inicijative triju mora.

Zvana i BABS (Baltik-Jadran-Crno more) ta je incijativa uspostavljena kao višegodišnji projekt čvršćeg povezivanja 11 'novih' zemalja članica Europske unije, područja koje čini 28 posto teritorija Europske unije i 22 posto njezina stanovništva.

Ranije u petak, Linkevičius je razgovarao sa svojim domaćinom, hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom o raspoređivanju tisuću vojnika u svakoj od baltičkih država i Poljskoj u sklopu NATO-a, a među njima je 300 hrvatskih. 

Linkevičiusa su primili i premijer Andrej Plenković te predsjednik Sabora Božo Petrov. Razgovarali su o jačanju suradnje Hrvatske i Litve, uključujući i iskustva te baltičke zemlje u gradnji plutajućeg LNG terminala koji i Hrvatska planira na otoku Krku. 

Prema priopćenju iz Vlade, dvojica dužnosnika razgovarala su i o aktualnim projektima željezničkog povezivanja koje provodi Litva s drugim baltičkim zemljama.

1493061069 - 24.04.2017 21:11:09