Home

nova pravila

Banke će pratiti financijske transakcije premijera i njegove obitelji

Uz najviši politički vrh, pod 'povećalom banaka' bit će i transakcije zamjenika ministara te visokih pravosudnih dužnosnika

Saborski zastupnici uskoro bi trebali izglasati novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, koji njih, kao i premijera, predsjednicu države te suce Vrhovnog i Ustavnog suda svrstava u kategoriju “politički izloženih osoba”.

Prema izmjenama i dopunama Zakona, banke bi imale obvezu pratiti financijske transakcije te kategorije, kao i transakcije članova njihovih obitelji. Ako primijete nešto sumnjivo, o tome bi morali promptno izvijestiti Ured za sprječavanje pranja novca. Najavio je to Tomislav Sertić, voditelj Odjela za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju Ureda za sprječavanje pranja novca, na konferenciji “Sigurno poslovanje” koja se u organizaciji zagrebačkog Centra za poslovnu sigurnost održava u rovinjskom hotelu Istra, donosi Jutarnji list

Uz najviši politički vrh, pod “povećalom banaka” bit će i transakcije zamjenika ministara, visokih pravosudnih dužnosnika, ali i članovi upravnih tijela političkih stranaka, članovi uprava i nadzornih odbora tvrtki u državnom vlasništvu, članovi savjeta Hrvatske narodne banke, ali još neki drugi.

Sve su te izmjene na tragu europskih direktiva za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma koje je Hrvatska usvojila. 

Pod povećalom hrvatskih banaka bit će i transakcije visokih vojnih dužnosnika, ali i stranih veleposlanika u Hrvatskoj. Ured za sprječavanje pranja novca već sada ima mogućnost izravnog ulaska u informacijske sustave MUP-a i Porezne uprave.

Sertić je iznio podatak da je hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca od 2009. do 2016. godine obradio 2662 predmeta, odnosno transakcije vrijedne više od 12 milijardi kuna. 

1505950411 - 21.09.2017 01:33:31