Home

'nisu me natjerali'

PREKINUO ŠUTNJU Tolušić o podršci premijera i gdje je pogriješio

Nakon burne reakcije susjednih zemalja, Tolušić je ukinuo novi pravilnik te najavio drugačiju varijantu koja će biti zadovoljavajuća za sve

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u srpnju je donio novi pravilnik o povećanju naknade za inspekciju prilikom uvoza voća i povrća u Hrvatsku iz zemalja nečlanica Europske unije. Riječ je bila o povećanju s 90 na 2000 kuna. Nakon burne reakcije susjednih zemalja, Tolušić je ukinuo novi pravilnik zbog dobrosusjedskih odnosa te najavio drugačiju varijantu koja će biti zadovoljavajuća za sve.

Nakon sedmodnevne šutnje, ministar poljoprivrede u razgovoru za RTL istaknuo je kako nije bio natjeran promijeniti pravilnik.

"Pravilnik je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, autonomno i samostalno, kao i devedesetak drugih pravilnika koje smo donijeli tijekom ove godine. On je izazvao dosta burne reakcije u okolnim zemljama. Mi ih nismo kontaktirali kada smo donosili pravilnik i tu smo možda napravili grešku. Želimo dobre odnose s našim susjedima, ali i zaštitu naših potrošača i proizvođača. U idućih nekoliko mjeseci naći ćemo drugačiju varijantu koja će biti zadovoljavajuća za sve", zaključio je Tolušić.

Na upit ima li podršku premijera Andreja Plenkovića, Tolušić odgovara: "Apsolutno!".

Podsjetimo, ukinuti novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, kojim se propisuju uvjeti uvoza i izvoza voća i povrća te način provođenja inspekcijskog nadzora i kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, objavljen je 14. srpnja ove godine. 

Njime je uz ostalo uvedena naknada za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja u iznosu od 2000 kuna za svaki inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća. Do tada je naknada za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima iznosila 90 kuna.

To je izazvalo revolt i protumjere zemalja regije, nakon čega je premijer Andrej Plenković ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću naložio da pronađe rješenje koje će otkloniti problem sa susjednim zemljama vezan uz povećane pristojbe prilikom uvoza voća i povrća.

1503481950 - 23.08.2017 11:52:30