Home

Robert Bosak (photo: Direktno.hr)
Izvor slike: Direktno.hr
ekskluzivno

Sumrak demokracije: Progon Roma katolika koji su ustali protiv Kajtazija

Predstavnici Roma u Međimurju pozivani su u policiju, jer, tvrde, nisu podržali Kajtazija već Roberta Bosaka na izborima za Sabor

Romi katolici iz Međimurja našli su se na udaru represivnog aparata nakon što su njihovi predstavnici za Direktno.hr progovorili o, kako tvrde, sumnjivim poslovima i prijetnjama “kralja Roma” - Veljka Kajtazija.

Milorad Mihanović, zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine, i Željko Balog, predstavnik Krovne udruge Roma Hrvatske, dobili su poziv od PU Međimurske radi, kako piše u pozivu, kaznenog djela "povrede slobode odlučivanja birača" prema 333. članku 1. Kaznenog zakona. Poziva ih se u policiju, kako su rekli za Direktno.hr, jer nisu iskazali potporu Veljku Kajtaziju, sadašnjem zastupniku nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru već Robertu Bosaku, Kajtazijem glavnom protukandidatu za predstavnika romske (i njemačke) manjine na parlamentarnim izborima održanima u rujnu.

Milorad Mihanović, koji je bio na informativnom razgovoru u policiji u utorak, 3. siječnja, smatra kako se na njegovu obitelj vrši pritisak od zastupnika Kajtazija. Vjeruje kako je dobio ovu prijavu, jer je iskazao svoju potporu i glasovao za Roberta Bosaka.

"Prijavljeni smo da smo nagovarali druge da glasuju za Bosaka te da nas je on potplatio, što nije istina. Mi smo željeli glasati za njega", kaže Mihanović.

Tvrdi da su se protiv njega i drugih Roma udružili Kajtazi i još neki romski lideri koji su samo "plaćenici".

"Dva dana prije poziva policije znao sam da će se ovo dogoditi. Dobio sam informaciju da je jedan plaćenik od Kajtazija rekao da do 15.1. moramo završiti u zatvoru", objašnjava.

Mihanović se boji da tu nije kraj priče.

"Tužit ćemo Veljka Kajtazija zato što je rekao da smo kriminalci, nepismeni i da primamo socijalnu pomoć, a vozimo BMW-e. Mi se borimo za romsku zajednicu da je unaprijedimo, a ne kao Kajtazi koji ju je unazadio za sto godina", poručio je Milorad Mihanović, zamjenik predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine, pozivajući se na izjavu koju je Kajtazi dao za Direktno.hr prije mjesec dana, komentirajući ranije iznesene kritike Roma katolika na svoj račun.

Žestok napad na kralja Roma Kajtazija: 'Važno mu je samo izvući novac!'

Željko Balog, predstavnik Krovne udruge Roma Hrvatske, i njegov sin bili su u utorak, 10. siječnja, na obavijesnom razgovoru u policiji.

"Smatramo da se radi o prijavi Kajtazijevijog posrednika i bivše kandidatkinje na izborima Nataše Avdagić. Prijavljeni smo da smo utjecali na birače, da smo organizirali prijevoz birača do birališta te da smo birače prisiljavali da glasuju za Roberta Bosaka. Iz policije nas pozivaju na informativne razgovore iz redova Romske zajednice u Međimurju, odnosno sve koji nisu podržali Veljka Kajtazija i Natašu Avdagić. Optužuju nas da smo prekršili članak 333., stavak 1., Kaznenog zakona za povredu biračkog prava, odnosno da smo utjecali na birače, a to znači zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. Mi živimo u strahu od institucija. Čini se da saborski zastupnik Veljko Kajtazi može sve pa i utjecati na policiju. Mi Romi katolici koji živimo u Međimurju različiti smo po kulturi i po tradiciji od Kajtazija i podržali smo Bosaka na izborima. Sad nas se politički teroririzira", ustvrdio je Balog.

Kako je poručio, smatra da je riječ o političkoj torturi kako bi se na Rome preventivno djelovalo za buduće lokalne ili nacionalne izbore.

Bosak: Progon Roma katolika sumrak demokracije u Hrvatskoj

Robert Bosak zgrožen je situacijom u Međimurju.

"Ono što se sada događa Romima katolicima u Međimurju sumrak je demokracije u Hrvatskoj. Svi koji su glasali za mene bivaju pozivani u policiju na informativne razgovore. Smatram da Veljko Kajtazi iz svoje saborske fotelje sad vrši pritisak na nedužne ljude koji mu nisu dali potporu. Kajtazi ne može imati toliki utjecaj na hrvatske institucije, u ovom slučaju na policiju te ne smije vršiti represiju nad ljudima. Nameće se pitanje koja se politička poruka šalje za naredne izbore", poručio je Bosak u izjavi za direktno.hr.

Za komentar smo se ponovno obratili i prozvanom Kajtaziju, koji do zaključenja teksta nije odgovorio na naš upit.

1498218851 - 23.06.2017 13:54:11