Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
ZAŠTITA pupovčevog glasila

Saša Leković: Plenkoviću, osudi spaljivanje 'Novosti'!

'Kao i prethodnog puta i ovo spaljivanje primjeraka 'Novosti' praćeno je mnogobrojnim prijetnjama novinarima tog tjednika, što izravno što na društvenim mrežama', navodi HND

'Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje ponovno javno spaljivanje primjeraka tjednika „Novosti“ i zahtjeva jasan stav premijera Andreja Plenkovića o prijetnjama novinarima', pišu oni. 

Nakon što je A-HSP ponovno izveo akciju, a u kojoj su spalili primjerke tjednika 'Novosti' uz natpis 'Lepo gore, lepe novine" te 'Idi bre pa se leči", a što je bilo drugi puta da spaljuju novine Milorada Pupovca, oglasilo se Hrvatsko novinarsko društvo koje najoštrije osuđuje ovaj postupak.

Podsjetimo, prvi puta kada se dogodilo spaljivanje 'Novosti' policija je privela jednu osobu te potom i prekršajno prijavila više prosvjednika.

Prenosimo priopćenje HND-a u cijelosti, a koje potpisuje predsjednik toga društva Saša Leković:

"Kada su novinari „Novosti“ javno optuživani da su širili mržnju i poticali na paljenje šumskih požara u Hrvatskoj ovoga ljeta HND je upozoravao da su te optužbe huškanje na novinare tog tjednika i zatražio reakciju najviših državnih dužnosnika. Nitko od njih nije se oglasio uključujući i predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Nakon što su nedavno članovi stranke A-HSP pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća, izdavača „Novosti“, spalili nekoliko primjeraka tog tjednika uz ponavljanje optužbi za širenje mržnje i poticanje na paljenje hrvatskih šuma premijer Plenković je lakonski izjavio kako to nije problem jer je riječ o pripadnicima minorne stranke.

Jučer su članovi iste stranke, predvođeni njenim predsjednikom Draženom Kelemincem, ponovo palili primjerke „Novosti“ optužujući taj list za širenje mržnje i tražeći prestanak njegova sufinanciranja tih novina iz državnog proračuna. Kao i prethodnog puta i ovo spaljivanje primjeraka 'Novosti' praćeno je mnogobrojnim prijetnjama novinarima tog tjednika, što izravno što na društvenim mrežama.

HND zahtjeva da premijer Plenković konačno  jasno osudi prijetnje novinarima 'Novosti', kao i svim drugim novinarima što nikad do sada nije učinio. Izbjegavanje izricanja jasnog stava o neprihvatljivosti napada na novinare potiče nasilje prema njima koje počinje uvredama i prijetnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima na novinare", navode u HND-u. 

1506326977 - 25.09.2017 10:09:37