Home

 (photo: direktno.hr)
Izvor slike: direktno.hr
nisu baš sretni

REAKCIJE NA KOŠIĆA To nije stav Crkve, već osobni stav biskupa

Košićevo pismo izazvalo je burne reakcije svećenika koji smatraju da je riječ o 'političkom pamfletu', neprimjerenom istupu koji će sigurno imati reperkusije u okviru Crkve

Sisački biskup Vlado Košić putem otvorenog pisma prozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića zbog koalicije s HNS-om, optužujući ga da je time pokazao "neosjetljivost za osjećaje i vrijednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda" i da se upustio u 'političku prostituciju'.

Iako službenih reakcija Hrvatske biskupske konferencije još uvijek nema, a portal Direktno poslao je upit, pojavile su se one neslužbene pa tako Večernji.hr piše da su im u Crkvi rekli da "to nije njihov službeni stav, već stav biskupa Košića".

Prema pisanju Jutarnjeg lista, pismo je izazvalo burne reakcije mnogih svećenika koji smatraju da je riječ o 'političkom pamfletu', neprimjerenom istupu koji će sigurno imati reperkusije u okviru Crkve.

"To je krajnje neuobičajeno i graniči s prekršajem, ali jedini koji može intervenirati je sam papa Franjo. Naime, biskupi imaju autonomnost govoriti što žele, a kada to pređe granice, onda je tu sam Papa koji presuđuje", navodi Jutarnji list, pozivajući se na neimenovanog svećenika s Kaptola.

Govoreći o pismu, sugovornici Jutarnjeg lista s Kaptola kažu da je Košićeva konstatacija "o neprijateljima", kako naziva HNS, nedopustiva, pogotovo što se Crkva nikad direktno ne opredjeljuje za neku političku opciju. 

"Nije neka posebna tajna da su mnogi crkveni ljudi bliski HDZ-u, ali nije na svećenicima da vode politiku na ovaj način kako je to shvatio Košić. Treba podsjetiti da je Vatikan zamjerio i kardinalu Josipu Bozaniću kada je u Katedrali kritizirao Zorana Milanovića i Ivu Josipovića", kaže sugovornik s Kaptola, naglašavajući da je Košić ionako imao niz nastupa koji su u crkvenim krugovima bili ocijenjeni kao neprimjereni. 

Navodno ni krug oko Josipa Bozanića nije sretan zbog ovakvih Košićevih istupa, ali kardinal ne može spriječiti njegove istupe.

"Ovo je sada vrlo ozbiljna stvar i siguran sam da će  na neki način uslijediti reakcija Vatikana. Svećenici, pogotovo biskupi, moraju birati riječi i ovo pismo vrlo brzo bi moglo postati ne problem hrvatske Crkve, već Vatikana", kaže sugovornik Jutarnjeg.

Što je sve biskup Košić napisao Plenkviću možete pročitati OVDJE.

 

1503053249 - 18.08.2017 12:47:29