Home

Ivan Grubišić (photo: screenshot)
Izvor slike: screenshot
Počivao u miru

Preminuo don Ivan Grubišić, osebujni svećenik, sociolog i političar

Vodstvo Crkve branilo mu je aktivno bavljenje politikom te je dobio suspenziju, ali je unatoč tome nastavio s političkim djelovanjem

Poznati splitski svećenik i nekadašnji saborski zastupnik don Ivan Grubišić preminuo je u dobi od 80 godina

Diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a potom i na Filozofskom fakultetu u Zadru, sociologiju i filozofiju. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Bavio se i politikom te 2011. bio izabran za zastupnika u Saboru, kao neovisni kandidat na vlastitoj listi “Savez za građansku i etičnu Hrvatsku”. Vodstvo Crkve branilo mu je aktivno bavljenje politikom te je dobio suspenziju, ali je unatoč tome nastavio s političkim djelovanjem. Zalagao se za reviziju Vatikanskih ugovora i protivio nastavi vjeronauka u državnima školama.

Bio je utemeljitelj Hrvatske akademske udruge “Čovjek nadasve” i voditelj tribina Suvremeno društvo i duhovnost. Autor je 12 knjiga i pokretač časopisa Dijalog.

Dobitnik je brojnih nagrada, među ostalim i Godišnje nagrade Grada Splita i Nagrade “Velimir Terzić” za promidžbu demokracije u Hrvatskoj. Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi, 2007. godine.

1505950288 - 21.09.2017 01:31:28