Home

 (photo: fah)
Izvor slike: fah
obratio se na sjednici

Plenković o Berlinskom procesu, sastanku s Cerarom i Sarajevu

Rekao je da je s Cerarom pokrenuo dijalog i da slovenski premijer u uzvratni posjet stiže u rujnu, a zajedničku sjednicu u Sarajevu nazvao je povijesnom

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade komentirao je summit u Trstu, sastanak s Mirom Cerarom te zajedničku sjednicu s Vijećem ministara BiH u Sarajevu.

Što se tiče sastanka inicijative Berlinskog procesa u Trstu, rekao je kako je dobro da je Hrvatska za tim stolom.

"To je jedinstvena prilika za čelnike nama susjednih država da razgovaraju s ključnim članicama Europske unije, izvijeste o svom napretku i boljoj međusobnoj suradnji. Ovaj proces koji je okončan u Trstu bio je vrlo koristan, osobito u pogledu brojnih infrastrukturnih projekata”, rekao je premijer.

Osvrnuo se i na sastanak sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom u Ljubljani.

“Za nas je relevantan bio posjet Ljubljani i razgovor sa slovenskim premijerom. Govorili smo o otvorenom graničnom pitanju, slovenska je pozicija da se nastoji provesti odluka Arbitražnog suda. Pozicija Hrvatske je da je konsenzualnom odlukom Sabora izašla iz tog arbitražnog procesa zbog krivnje Slovenije i da ovu odluku ne smatramo obvezujućom. Pokazali smo signal političke zrelosti i odgovornosti da otvorimo dijalog tijekom rujna kada očekujem uzvratni posjet, da pripremimo niz otvorenih pitanja koja postoje u našim odnosima. Oni opterećuju odnose između dvije zemlje dugi niz godina”.

Rekao je ponešto i o zajedničkoj sjednici Vlade i Vijeća ministara BiH proteklog petka.

“To je bio povijesni događaj u odnosima Hrvatske i BiH, prvi put u povijesti kao Vlada smo otišli u Sarajevo i potpisali vrlo kvalitetne sporazume. To je događaj koji će pokazati da možemo rješavati brojna pitanja koja su na dnevnom redu i očekujem od svih vas da s kolegama nastavite suradnju I da ubrzamo rješavanje pojedinih pitanja”, dodao je premijer.

1506339271 - 25.09.2017 13:34:31