Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
o zabrani koncerata

Petir za Direktno komentirala odgovor Europske komisije o Thompsonu

Načelnik Općine Kremsmünster kao jedan od razloga otkazivanja austrijskog koncerta navodi pritisak srpskih interesnih skupina, ističe Marijana Petir

Nakon što Marko Perković Thompson zbog odluka lokalnih vlasti u travnju nije uspio održati koncerte u Sloveniji i Austriji, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u svibnju je Europskoj komisiji uputila zastupničko pitanje u kojem je ukratko opisala što se dogodilo s Thompsonovim koncertima.

Petir je Komisiji Thompsona opisala kao jednog od "najistaknutijih hrvatskih glazbenika koji redovito puni koncertne dvorane, pri čemu ničija sigurnost nikada nije bila ugrožena, a autor je pjesme koja se izvodi prije i tijekom utakmica hrvatskih sportskih reprezentacija na svim sportskim natjecanjima".

"Kako će Komisija zaštititi hrvatskog glazbenika i omogućiti mu neometano obavljanje svog posla u skladu s odgovarajućim odredbama UFEU-a o unutarnjem tržištu i temeljnim načelima sadržanim u članku 6. UEU-a?", pitala je Petir Komisiju, pozvavši se na temeljne ugovore Europske unije.

Četiri mjeseca kasnije iz Komisije su se očitovali, pravdajući se već u prvoj rečenici da "Komisija nema dovoljno informacija kako bi procijenila jesu li navedeni slučajevi u suprotnosti s Ugovorom o funkcioniranju EU-a". U odgovoru dalje navode kojom je direktivom obuhvaćeno prekogranično pružanje usluga u obliku koncerata te ističu da su "moguća izuzeća na osnovi prevladavajućih razloga od općeg interesa, među kojima je javna sigurnost".

Petir: Potvrdili su ono što je već bilo poznato

Upitali smo hrvatsku europarlamentarku za dodatni komentar na priopćenje Europske komisije. Njezin odgovor donosimo u cijelosti:

"Ono što je Komisija potvrdila bilo je već poznato. Naime, 'svaka mjera dotične države članice kojom se odstupa od slobode pružanja usluga mora biti popraćena analizom proporcionalnosti restriktivne mjere i konkretnim dokazima kojima se njezini argumenti mogu potkrijepiti'. To je u slučaju Marka Perkovića Thompsona u potpunosti izostalo.

Načelnik Općine Kremsmünster kao jedan od razloga otkazivanja austrijskog koncerta navodi pritisak srpskih interesnih skupina, no Komisija je napomenula kako su 'države članice dužne pružiti dostatne pravne lijekove kako bi se osigurala učinkovita pravna zaštita u područjima obuhvaćenim pravom Unije. Stoga je ponajprije na nacionalnim sudovima da omoguće tu vrstu pravne zaštite, ako je potrebno i uz pomoć Suda Europske unije kako je predviđeno člankom 267. UFEU-a'.

Marko Perković Thompson treba biti tretiran kao i svaki drugi građanin EU jer uživa jednaka prava i obveze. Svaki neutemeljeni oblik diskriminacije nije prihvatiljv niti je u duhu europskih vrijednosti. Nadam se da će kao umjetnik i izvođač ostvariti svoja prava te organizirati koncerte posvuda po svijetu prema istim kriterijima koje uživaju svi ostali umjetnici prilikom organizacije koncerata", poručila je Marijana Petir za Direktno.

1505989713 - 21.09.2017 12:28:33