Home

 (photo: Direktno)
Izvor slike: Direktno
Stratišta diljem zemlje

Ovako Google maps prikazuje masovna grobišta komunističkih zločina

Na ovoj karti možete pronaći većinu masovnih grobišta stradalih tijekom Drugog svjetskog rata od strane komunističke vojske koja će se tijekom vremena nadopunjavati

Prikaz lokacija grobišta, logora, zatvora, željezničkih postaja i transportnih puteva izradio je član udruge Hrvatska družba povjesničara “Dr. Rudolf Horvat”,  Miljenko Klarić, a obuhvaćao je logore u Austriji te logore i grobišta u Republici Sloveniji.

"U posljednja dva mjeseca ta verzija je nadopunjavana i proširena grobištima i putevima Križnog puta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U ovom trenutku dostupne su dvije karte jedna za grobišta i logore u Sloveniji i druga za one u Hrvatskoj i BiH.

Važno je napomenuti što se tiče BiH da tu za sada nije obuhvaćen veliki broj masovnih grobišta osobito u Brčkom i diljem Posavine. Tuzla samo u središtu grada (Južni Lager) i svojoj neposrednoj blizini grada ima do sad dokumentiranih 11 masovnih grobišta, a u mjestu pored, Živinicama dva masovna grobišta od kojih se jedno nalazi unutar paviljona drvo - prerađivačkog poduzeća Konjuh.

Hercegovina  još nije  potpuno obrađena kao ni Banja Luka i Središnja Bosna. Veliki broj grobišta muslimana  nije još prikazan poput onih u Kladnju i Olovu. No u narednom periodu vjerujemo da će biti i ta grobišta prikazana.

Riječ je o prvoj verziji koja će u budućnosti biti nadopunjavana i proširivana.

SLOVENIJA

Svi podaci o grobištima preuzeti su iz knjige "Poročilo Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobištč 2005-2008“ (Ljubljana, 2009.). Dodatni podaci o pojedinim grobištima (rubrika Fusnota) preuzeti su iz knjige "Prikrivena grobišta Hrvata u Republici Sloveniji“ autora Mitje Ferenca i Želimira Kužatka (Zagreb, 2007.).

Koordinate su preuzete s web stranice Nova Slovenska zaveza.

Žrtve, pokopane u navedenim grobištima, ubijane su od svibnja 1945. godine. Grobišta u kojima su pokopane žrtve hrvatske nacionalnosti istaknuta su narančastom oznakom, a grobišta osoba drugih nacionalnost ružičastom oznakom. Slovenski logori i zatvori obilježeni su zelenom, a oni u Austriji žutom oznakom. Transportni putevi u Sloveniji označeni su plavom, a austrijski putevi crvenom bojom.", piše portal croative.net.

1503052717 - 18.08.2017 12:38:37