Home

 (photo: faH)
Izvor slike: faH
nova strategija obrazovanja

Osnovna škola trajat će devet godina i završavati 'malom maturom'?

Nastavni program u devetogodišnjem modelu obrazovanja utvrđivat će se naknadno

Djeca koja će se za dvije godine upisati u prvi razred osnovne škole, umjesto dosadašnjih osam, u školu bi mogli ići devet godina, javlja Večernji list. Prvu stepenicu svog obrazovanja, onu osnovnoškolsku, tako bi napuštali godinu stariji – umjesto s 14, prve bi razrede srednjih škola upisivali s 15 godina. Usvoji li se takav devetogodišnji model, učenici bi obrazovanje završavali 'malom maturom'.

Zaključak je to koji se iščitava iz Nacrta prijedloga Akcijskog plana provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koji posebno stručno povjerenstvo na čelu s predsjednicom Dijanom Vican privodi svome kraju. Dapače, Akcijskom planu bliži se rok usvajanja, a isti je sadržaj u svojoj radnoj verziji, na posljednje očitovanje, odaslan na adrese tridesetak ustanova – od obrazovnih do agencijskih kao i komora – koje će dati svoje posljednje primjedbe i pritužbe.

Tako su u cjelokupnu obrazovnu reformu koja obuhvaća od vrtićkih do fakultetskih promjena uključeni stručnjaci da bi se ona napokon provela u Hrvatskoj.

Kakav će nastavni program biti u devetogodišnjoj školi, utvrđivat će se naknadno.

 

1505944065 - 20.09.2017 23:47:45