Home

Maletić (photo: Martina Cvek)
Izvor slike: Martina Cvek
jasan stav

Maletić protiv vrha HDZ-a? 'Za otkup INA-e treba pronaći drugi način!'

Upravo je sa sjednice najviših tijela HDZ-a u ponedjeljak, 9. siječnja, poručeno kako je za otkup INA-e najprimjereniji način prodaja po modelu 25 posto minus jedna dionica HEP-a

Dolazi li do raskola u HDZ-u zbog prodaje dionica HEP-a kako bi se otkupila INA? Naime, kako mediji tvrde, europarlamentarka Ivana Maletić na sjednici Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak navečer usprotivila se prodaji HEP-a kako bi se kupila INA, a navodno nije bila jedina! Tu informaciju provjerili smo sa samom Ivanom Maletić.

Jasno nam je rekla da je potreban drugačiji pristup za otkup INA-e.

"Mislim da u planiranom modelu prodaje dionice HEP-a, kako je najavljivano 25 posto minus jedna dionica, treba iskoristiti za njegovo daljnje dobro regionalno pozicioniranje i stvaranje od HEP-a jednog dobrog regionalnog lidera kakv on to može dobiti i pomoći cijelom hrvatskom gospodarstvu. Stoga smatram kako za otkup INA-e treba pronaći drugi izvor sredstava te da HEP mora biti jedna odvojena priča i dobro osmišljena te za otkup INA-e treba pronaći drugi izvor sredstava. HEP mora biti jedna odvojena priča i dobro osmišljena", poručila je u razgovoru za Direktno.hr potpredsjednica HDZ-a i hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić.

Podsjetimo, upravo je sa sjednice najviših tijela HDZ-a u ponedjeljak, 9. siječnja, poručeno kako je za otkup INA-e najprimjereniji način prodaja po modelu 25 posto minus jedna dionica HEP-a.

Maletić nam je pak kazala da su HEP i INA dvije različite priče.

"Vjerujem kako bi se HEP trebao izgraditi kao regionalni lider s prirodnim resursima koji bi mu pomogli u toj izgradnji, osobito uz jasnu viziju i dobro razrađenu strategiju. Međutim, HEP-om se niz godina nije dobro upravljalo. Vidljivo je to iz činjenice da se akumulirana dobit uopće nije investirala, jer nema prave ideje kako voditi tu tvrtku", istaknula je Maletić.

Što se tiče otkupa INA-e i njezinom povratku u hrvatske ruke, Ivana Maletić vjeruje ministrici gospodarstva Martini Dalić.

"Nemam dovoljno informacija o INA-i tako da nije jednostavno reći treba li ili ne INA-u vratiti Hrvatskoj, ali pretpostavljam da je to Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, detaljno analiziralo te da je zaključeno da je takvo riješenje najbolje. No s obzirom na situaciju s MOL-om teško je za očekivati novog strateškog partnera. Tako da je s obzirom na sve okolnosti koje su se događale tijekom niza godina, najbolje rješenje", ustvrdila je hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić.

Kako objavljuje Večernji list, u HDZ-u i MOST-u sve je veći otpor. Je li upitna prodaja HEP-a?

 

1498745354 - 29.06.2017 16:09:14