Home

 (photo: Bujica)
Izvor slike: Bujica
za direktno.hr

Grbin otkrio kako se našao na platnom spisku Pupovca; sve je po zakonu!

SDP-ov zastupnik držao je predavanje na akademiji Srpskog narodnog vijeća

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin komentirao je za Direktno.hr navode iz sinoćnje Bujice o tome kako je trebao prijaviti Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa da je primio naknadu od Srpskog narodnog vijeća.

Podsjetimo, u Bujici je objavljen dokument iz kojeg se vidi kako je Grbin 2013. dobio 1000 kuna za predavanje u organizaciji SNV-a, kojemu je na čelu SDSS-ov Milorad Pupovac.

''2013. u lipnju držao sam predavanje na akademiji SNV-a, predavao sam o temama koje ulaze u pitanje moje struke, o zakonitosti i ustavnosti donošenja odluka parlamenta. Člankom 13. u stavku 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa utvrđeno je da prethodno odobrenje Povjerenstva nije potrebno za obavljanje znanstvene, istraživačke, edukacijske, sportske, kulturne i umjetničke i drugih djelatnosti. U konkretnom slučaju bila je riječ o edukacijskoj djelatnosti i o jednokratnoj aktivnosti'', kaže nam Grbin, dodajući kako je možda ipak mogao i naknadno prijaviti slučaj Povjerenstvu, čisto radi transparentnosti.

Podsjetimo, pravni stručnjak Pero Kovačević komentirao je u Bujici kako je u to vrijeme Grbin bio predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a Kukuriku koalicija na vlasti.

''Jasna su pravila pod kojim uvjetima saborski zastupnik može zarađivati honorare uz plaću saborskog zastupnika. To je određeno Zakonom o sukobu interesa, ali i Zakonom o pravima i obvezama saborskih zastupnika. Prije nego što je uzeo honorar od Pupovca, morao je dobiti dopuštenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. U ovom slučaju stečeni su uvjeti da Povjerenstvo pokrene postupak protiv Peđe Grbina! Siniša Varga tražio je svojedobno takvo dopuštenje od Povjerenstva i pitao može li zarađivati dodatno, kao stomatolog, Povjerenstvo je odgovorilo da može, ali da će mu se plaća umanjivati za iznos koji bude zarađivao kao stomatolog. Grbin je u teškom prekršaju, morala  bi mu se umanjiti plaća za iznos koji je primao od SNV-a. Druga je situacija u slučajevima kada dužnosnici nisu saborski zastupnici, poput Davora Božinovića koji, uz posao predstojnika Ureda predsjednika Vlade, dodatno i predaje što je u redu i za što je dobio dopuštenje,” rekao je Kovačević.

1505950244 - 21.09.2017 01:30:44