Home

 (photo: wiki/screenshot/youtube)
Izvor slike: wiki/screenshot/youtube
Ubojica nevinih

Evo tko je bio Puniša Račić; agent srpske vlade, četnik i političar

Bio je pripadnik četničke postrojbe majora Vojislava Tankosića, jednoga od šefova Crne ruke, a od 1917. godine u tijesnim vezama sa srpskim vođom Nikolom Pašićem

Nakon što su u crnogorskom selu Slatini, općina Andrijevica podigli spomenik Puniši Račiću, osuđenom ubojici hrvatskih parlamentarnih zastupnika Stjepana Radića, Pavla Radića i Đure Basaričeka u beogradskoj Skupštini Kraljevine SHS 20. lipnja 1928, podsjećamo tko je on zapravo bio.

Puniša Račić rođen je 1886. Od 1900.-e pripadao je crnogorskoj omladinskoj emigraciji koju je organizirala Crna ruka, vojno-teroristička organizacija koja je pripremila i Sarajevski atentat 1914., a koji je postao povodom prvog svjetskog rata.

Crna ruka, čiji je Račić bio članom, pokušala je terorističkim akcijama ubiti crnogorskog monarha Nikolu I. Petrovića i onemogućiti neovisnost Kneževine Crne Gore. Račić je od crnogorskih sudova osuđen na dvije godine u Bombaškoj aferi (1908.), a u Kolašinskoj aferi (1909.) u odsustvu na smrt strijeljanjem.

Godine 1911. regrutiran je u srpsku vojno-obavještajnu službu za koju obavlja povjerljive misije u Makedoniji i na Kosovu, tada pod osmanskom vlašću. Bio je pripadnik četničke postrojbe majora  Vojislava Tankosića, jednoga od šefova Crne ruke. Od 1917. godine u tijesnim je vezama sa srpskim vođom Nikolom Pašićem koji ga, nakon stvaranja Kraljevine SHS, angažira na poslovima razgraničenja s Albanijom.

Kao jedan od najpovjerljivijih suradnika kralja Aleksandra, bio je članom tajne dvorske organizacije Bele ruke i obavljao je tajne misije po kraljevom nalogu. Na zasjedanju Narodne skupštine u Beogradu 20. lipnja 1928., izbila je žestoka rasprava. Račić je s govornice zapucao na narodne zastupnike HSS-a i ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka te smrtno ranio Stjepana Radića, a ranio je Ivana Pernara i Ivana Granđu.

Puniša Račić osuđen je na 20 godina robije za ubojstvo Đure Basaričeka i Pavla Radića, 15 godina za ubojstvo Stjepana Radića, pet godina za ranjavanje Ivana Granđe i četiri mjeseca za ranjavanje Ivana Pernara. Kaznu je poslije prizivni sud u Beogradu ublažio i formalno se svela na 20 godina robije.

Robiju provodi u Kaznenom zavodu u Zabeli kod Požarevca gdje mu je po dolasku upravitelj kaznionice ustupio čitav prvi kat svoje vile koja je bila izvan kruga kaznionice. Nije bio ni pod kakvim nadzorom, a dodijeljena su mu tri kažnjenika za osobnu poslugu te je imao i slobodan izlaz u svako doba dana i noći.

Partizani su ga po ulasku u Beograd, listopada 1944. godine, na prijekom sudu osudili na smrt i strijeljali, piše na Wikipedijinoj stranici.

 

1506035369 - 22.09.2017 01:09:29