Home

 (photo: screenshot)
Izvor slike: screenshot
19. svibnja 1991.

DAN PONOSA Prošlo je 26 godina otkad su Hrvati rekli ne Jugoslaviji

Povijesnom referendumu odazvalo se čak 83,56 posto birača. Njih 94,17 posto izjasnilo se za izlazak iz SFRJ

Na današnji dan prije 26 godina Hrvatska je rekla ne Jugoslaviji. Hrvatski građani 19. svibnja 1991. na referendumu o hrvatskoj samostalnosti izjasnili su se za neovisnu Hrvatsku.

Građanima su bila postavljena dva pitanja-

Prvo: Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?

Drugo: Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?

Na oba pitanja bila je ponuđena opcija ZA ili PROTIV.

Izlaznost je bila ogromna - odazvalo se čak 83,56 posto birača. Njih 94,17 posto izjasnilo se potvrdno na prvo pitanje, dok je za ostanak Hrvatske u Jugoslaviji glasovalo samo 1,2 posto građana izašlih na referendum.

Predsjednik Republike Franjo Tuđman četiri dana poslije objavio je da su na referendumu građani RH donijeli Odluku da "Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama" i da "Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi".

Sabor je 25. lipnja donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH kojom je pokrenut postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Tog datuma obilježavamo Dan državnosti.

Dodajmo da je temeljem referenduma Sabor 8. listopada donio Odluku o raskidu državno-pravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čime je Hrvatska postala samostalna i suverena država. Tog datuma slavimo Dan neovisnosti.

1505944167 - 20.09.2017 23:49:27