Home

Škare-Ožbolt za direktno

Čim se dotakne velikosrpska agresija, kreću tenzije na relaciji RH-Srbija

Prema riječima Vesne Škare-Ožbolt, odnosi Hrvatske i Srbije su dobrosusjedski kad se govori o ulaganjima i investicijama, ali kad se krene govoriti o 'Oluji' dolazi do agresije srpskih čelnika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju u Washingtonu da mu je "užasno žao" zbog izjave američkog ministra obrane Jamesa Mattisa po kojem je hrvatska vojno-redarstvena akcija "Oluja" bila "veličanstven pohvat". Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa i savjetnica prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, osvrnula se u razgovoru za Direktno na Vučićeve izjave. 

Naime, kako stiže obljetnica Oluja, opet jačaju tenzije na relaciji Hrvatska-Srbija. Vučić je Amerikancima poručio da "neće nikada pristati na to da su ubijanje i progon srpskih civila neko veličanstveno djelo". 

Kako nam je u razgovoru istaknula Škare-Ožbolt, taj stav srpskih čelnika za nju nije ništa novo.

"Za cijeli svijet 'Oluja' je bila legitimna vojna akcija čija se uspješnost izučava na svim vojnim školama u svijetu, pa tako i u SAD-u. Nije ništa neobično što je američki ministar obrane istaknuo da je ta vojna akcija bila veličanstven pothvat", objasnila je naša sugovornica. 

Iako se govori o sve boljim odnosima Hrvatske i Srbije, o čemu svjedoči sudjelovanje predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na inauguraciji predsjednika Aleksandra Vučića, čini se da se prošlost ne može zaboraviti. 

"Rekla bih da su odnosi dobrosusjedski kad se govori o ulaganjima i investicijama. Ali čim se zagrebe u prošlost, u ono što se naziva velikosrpska agresija na Hrvatsku, na površinu izlazi onaj isti stav koji je doveo do te iste agresije od koje se Hrvatska trebala braniti u Domovinskom ratu", zaključila je Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa i savjetnica prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u razgovoru za Direktno. 

1506339939 - 25.09.2017 13:45:39