Home

papa odlučuje

Blaženi kardinal Stepinac postat će svet u jesen 2018.?

Srpska pravoslavna crkva je svjesna da se ne može zaustaviti kanonizacija bl. kardinala Stepinca i sada riječ ima papa Franjo koji će odrediti datum

Nakon šestog i završnog sastanka mješovite komisije HBK i Srpske pravoslavne crkve o djelovanju kardinala Alojzija Stepinca, stajališta ostaju različita. Nije došlo do željenog zajedničkog stava, ali je dobro što se razgovaralo, jer i to znači zbližavanje, pojašnjava poznati vatikanist Silvije Tomašević.

SPC je svjestan da se ne može zaustaviti kanonizacija Stepinca i sada riječ ima papa Franjo koji će odrediti datum.

Kako donosi tiskano izdanje Večernjeg lista od petka, do kanonizacije bi moglo doći na 20. godišnjicu njegove beatifikacije, dakle u jesen 2018.

Stepinac vjerojatno neće postati Thomas Moore, kojeg slave i Katolička i Anglikanska crkva, za pravoslavce i katolike, ali ne bi trebalo biti srbijanskih prosvjeda kada zagrebački nadbiskup i žrtva komunističkog režima bude proglašen svetim.

Podsjetimo, Mješovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka u četvrtak je održala posljednji sastanak u kojem je zaključila kako su različiti događaji, nastupi, spisi, šutnja i stajališta još uvijek predmet različitih tumačenja u slučaju blaženog kardinala Alojzija Stepinca ostala ista kod katolika i kod pravoslavaca. Napomenuli su kako je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj mjerodavnosti Pape.

1503208926 - 20.08.2017 08:02:06